PUBLICITAT

Les infermeres volen transparència en la reforma de l'atenció primària

  • El col·lectiu reivindica el seu rol autònom dins del MAAS
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dues infermeres en un corredor de l'Hospital de Nostra Senyora de Meritxell. Foto: TONY LARA

El Col·legi d'Infermeria d'Andorra demana al Ministeri de Salut i Benestar més transparència en l'actual procés de reforma d'atenció primària segons el nou model sanitari posat en marxa per Govern. La presidenta de l'entitat, Mònica Duran, va assegurar que estar esperant una resposta per part del departament per conèixer de primera mà quin són els canvis previstos «a curt, mig i llarg termini ja que de moment ningú ens ha informat».

Al respecte creuen necessari poder aportar les seves propostes en benefici d'una major qualitat assistencial. I, perquè aquest sigui el camí a seguir, consideren que es prioritari que les 300 infermers i infermeres que hi ha actualment exercint al Principat puguin tenir un paper més autònom i, alhora, els hi siguin reconegudes les seves competències professionals a través d'una legislació específica que no els faci dependre tant dels metges per prendre determinades decisions com està passant en l'actualitat. Un sistema obsolet i pràcticament extingit en la majoria dels països que ens envolten i de la resta de la Unió Europea.

El nou model sanitari contempla un model d'atenció integral a la persona en el qual tots els professionals, (metges, infermeres, treballadors socials, fisioterapeutes, psicòlegs, etc...) treballin en equip però de manera interdisciplinar la qual cosa significa que les decisions es prenen de forma conjunta i consensuada entre tots ells.

PROVA PILOT/ En aquest sentit en l'actualitat hi ha en marxa una prova pilot pels pacients que pateixen de diabetis mellitus, un afecció que afecta entre 400 i 500 persones, .en el que hi interactuen tots els professionals amb un únic historial clínic de la persona, la qual cosa els hi permet obtenir la informació a l'instant de la mateixa sense necessitat de demanar-se informes entre ells que, en molts casos, enrareixen fins i tot un possible diagnòstic.

El nou model d'atenció sanitària pretén millorar la qualitat i la seguretat assistencial i la millora de l'eficàcia i eficiència, amb la racionalització de les proves diagnòstiques i el consum farmacèutic.

Els pacients entren en el sistema a través del seu metge de capçalera si aquests s'han adherit a la prova pilot. El metge de capçalera de referència i la infermera són els que vetllen per l'assistència dels pacients durant l'any de durada de la prova, que inclou un mínim de tres visites obligatòries més dos de voluntàries amb el generalista, una consulta amb l'oftalmòleg i l'odontòleg, les anàlisis preceptives i sessions d'educació grupal, entre d'altres. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT