PUBLICITAT

Tripijocs amb les monedes nacionals

  • Un centenar de persones fan cua a les filatèlies des fa setmanes per beneficiar-se de l'eco internacional de l'euro
M. C.
eSCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Per quart dia consecutiu, un banquer de 43 anys, originari de Madrid, espera a la porta de la filatèlia més propera al seu lloc de treball per adquirir monedes d'euro andorranes de col·leccionisme, però torna a trobar-la tancada. Resideix al Principat només provisionalment, per un període de sis mesos, i treballa en diversos projectes informàtics pels que, previsiblement, hagi d'allargar la seva estada un parell de mesos més. Això no obstant, aquesta no serà la seva única font d'ingressos durant la seva passada momentània pel país. Duu a sobre 7.500 euros que pretén destinar en la seva totalitat a l'adquisició dels sets per a col·leccionistes disponibles a les filatèlies andorranes d'ençà mitjans de gener, esperant que l'encarregat de la botiga especialitzada en objectes «rars» no hagi venut encara els 200 lots que pot recollir a diari al Servei d'Emissions i que encara li'n quedin de dies anteriors; té pressupost per a més de 300 estoigs d'euros, amb els que espera «aconseguir un benefici de 20.000», si fa o no fa.

No ho tindrà fàcil. L'encarregat de la filatèlia que en Rodrigo té prop de la feina només obre unes hores al dia, per evitar precisament el que succeeix en dues altres botigues homòlogues del país, on durant les dues darreres setmanes la formació de cues ha estat constant.

En ser qüestionat sobre la possibilitat de no donar sortida a l'arsenal, respon amb certa altivesa que està disposat a córrer el risc: «A la fira de col·leccionisme de Frankfurt, dos coneguts van tornar amb 11.000 euros de benefici, havent-ne invertit 4.000». El banquer de polidíssimes sabates i cabell perfectament engominat no és l'únic amb visió.

A les acaballes d'Escaldes-Engordany una altra filatèlia fa només horari de tarda. Tres hores abans no obri les seves portes, la gent comença a aglomerar-s'hi. Des de taxistes fins a advocats, passant per pastissers, gent de la banca i persones que es troben a l'atur i a qui no els vénen de més els 150 euros o més que poden arribar a aconseguir mitjançant les subhastes d'eBay. Ja han forjat fins i tot amistat i xerren per amenitzar l'espera. Tan bon punt els treballadors de la filatèlia els atenguin, compraran, com vénen fent d'ençà dies, un, dos, o quants sets els permetin els dependents, a un preu de 24 euros cadascun, que després revendran per 80 a compradors belgues, britànics, francesos i alemanys que s'hostegen a dos hotels concrets del país. Aquestes persones han vingut deliberadament en busca d'aquest petit tresor. Es comuniquen amb els que xerren a l'entrada de la botiga mitjançant SMS en un anglès precari i fan les seves ofertes. Els residents s'encarreguen de localitzar a altres ciutadans d'Andorra per fer l'operació i aconseguir com més lots, millor. «Te'n dono 70 si entres i em compres dos paquets; els 22 euros de canvi són per a tu», se sent repetides vegades a la cua estant.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT