PUBLICITAT

Protecció Civil dóna per acabada la fase de màxima alerta

  • S'han fet tirs preventius a les allaus i avui s'espera l'arribada d'una petita pertorbació
JOAN RAMON BAIGES
ANDORRA LA VELLA

Andorra recupera la normalitat pel que fa a la meteorologia i avui s'esperen precipitacions febles amb neu a cotes baixes però que no han de comportar cap incidència. Protecció Civil es va reunir ahir a l'edifici del Prat del Rull per analitzar aquests últims dies en què la nevada ha estat abundat i el perill d'allaus s'ha alçat fins el màxim de 5. Hi van participar el cap de Govern en funcions, Toni Martí, els ministre en funcions Jordi Alcobé i Xavier Espot. El director de l'organisme, Francesc Areny, va ser l'encarregat de fer les valoracions.

La primera conseqüència d'un temps amable és que avui es recupera el curs escolar. A més, després de diversos tirs en allaus controlades el perill d'allaus baixa del 5 al 4 feble, i els accessos amb França estan oberts des d'ahir a la tarda. Areny va concretar que en la reunió es va mostrar la satisfacció per l'absència d'incidents importants aquests darrers dies, així com per la normalitat que hi ha hagut a les carreteres amb escasses retencions.

esquí de muntanya / Areny va assenyalar que tampoc s'han produït incidents pel que fa a l'esquí de muntanya i de fora pista, i va apuntar que «la gent no ha sortit massa perquè el risc era important». Qui sí han tingut feina han estat els tècnics en allaus, ja que l'acumulació de neu ha estat en tot el territori amb gruixos de fins a 1,5 metres. Totes les estacions han practicat tirs preventius, mentre que d'allaus naturals practicament no n'hi ha hagut. Areny va explicar que ahir al matí a la zona de Soldeu es van fer «tirs des d'helicòpter i l'allau s'ha aturat a 100 metres de la carretera». Una allau important ha estat a Les Planes perquè podia afectar al pàrquing inferior d'Arcalís. Finalment s'ha fet baixar i ha arribat a les taquilles de l'estació.

Pel que fa a l'accés a França el director de Protecció Civil va agrair a les autoritats franceses que «hagin mantingut la carretera oberta en condicions difícils». A les 20 hores de diumenge va ser tancada la carretera i ahir al matí es van fer tirs preventius que van permetre la reobertura del Túnel de Puymorens (a les 14 hores) i de la carretera entre el Pas de la Casa i l'Ospitalet (oberta a les 15 hores).

Les previsions per a avui anuncien l'arribada d'una petita pertorbació que deixarà entre 5 i 10 centímetres de neu a les zones altes, mentre que a Sant Julià també pot haver-hi precipitacions febles.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT