PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Liberals demanarà la creació d’una llei de seguretat ciutadana

Els aldarulls nocturns segueixen sent un maldecap per a Marín

Per Iván Álvarez

L’Avinguda del Pessebre, una de les zones conflictives
L’Avinguda del Pessebre, una de les zones conflictives | Tony Lara
El comitè parroquial d’Escaldes-Engordany de Liberals d’Andorra demana la creació, de forma imminent, d’una llei de seguretat ciutadana per prevenir els capítols conflictius i de vandalisme ciutadà que es repeteixen els caps de setmana a la parròquia. 
Durant les nits, en zones plenament identificades –Avinguda del Pessebre, camí de la Salita, camí del Riu o l’aparcament de l’Avinguda Sant Jaume–, grups de joves que fan botellón i que protagonitzen aldarulls són alertats pels veïns i, davant d’aquesta problemàtica, la formació liberal proposa la creació d’aquest text i l’augment d’efectius de seguretat durant els dies i horaris conflictius. El president del comitè parroquial de Ld’A d’Escaldes, Alfons Clavera, va denunciar ahir «la ineficàcia del Govern de DA» per no haver impulsat la llei i va lamentar que només hi hagi un decret preconstitucional, el dels Veguers, «que no està adaptat a la situació actual» i que, aquest, sigui l’únic document dirigit a solucionar els problemes de civisme d’Escaldes. Aquesta proposta de Llei de seguretat ciutadana podria ser presentada, properament, al Grup Parlamentari Liberal per tal que es pugui traslladar la demanda del text al Consell General.
«Una de les mesures de xoc que proposem per solucionar l’afer és augmentar el control del servei de Policia», va apuntar Clavera. Tot i enfocar les seves queixes al ministeri d’Interior, el president del comitè parroquial va explicar que «el comú disposa d’agents de circulació que podrien col·laborar en aquest tema i no poden passar la pilota a la Policia», va afirmar. A més, va afegir, que els dirigents de la corporació i del Govern «són del mateix color polític» i que «podria haver una millor coordinació entre ells per solucionar aquesta problemàtica». En aquest punt, Clavera va denunciar una certa «passivitat» per part del comú escaldenc.
 
Marín no és aliena als fets/ «No és passivitat», va aclarir la cònsol major, Trini Marín. «Els liberals, primer de tot, haurien d’assabentar-se de quines són les competències i les ordinacions que té un comú». En aquest sentit, la cònsol va recordar que un comú té la obligació de tenir cura de la higiene pública, recollida de deixalles, paisatge i mobiliari urbà, medi natural o «si hi ha cotxes enmig de la carretera», entre d’altres competències. 
Per tant, va remarcar, que «si un grup  de joves parlen al carrer, criden, posen música, i fumen, el comú no pot fer res». Marín, conscient de la problemàtica, va afegir que «els agents de circulació fan la seva feina i també s’avisa a la Policia i, moltíssimes vegades, quan el cos de seguretat arriba als llocs dels fets denunciats, els joves han marxat o deixen de cridar i poc més es pot fer», va lamentar. «Potser cal una inspecció més profunda», va proposar la cònsol escaldenca.
«Que quedi molt clar que no em trec el problema de sobre ni li passo la pilota a ningú, però cadascú ha d’agafar la seva responsabilitat», va apuntar Marín. «El millor seria que els caps de setmana s’augmentessin els efectius i les patrulles a les zones conflictives», va exposar. 
Aquests aldarulls i actes vandàlics porten de corcoll des de fa molt de temps als veïns i a la corporació. «No els han descobert ara els liberals, ni molt menys, ni és una cosa que vingui de nova. Entenc aquest neguit i sóc la primera preocupada», va manifestar. «Des del comú portem temps treballant i hem fet vàries gestions en aquesta direcció. He adreçat les queixes dels veïns al Ministeri d’Interior i allà són plenament conscients i tenen coneixement de tot. Poc més podem fer nosaltres», va subratllar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT