PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

DA assegura que «no hi ha lloc per a la dimissió del Govern»

Aleix considera que no era responsabilitat de l’Executiu donar a conèixer les amenaces rebudes a la Fiscalia

Per Lídia Raventós

El conseller general demòcrata, Miquel Aleix, conversa amb el cap de Govern, Toni Martí.
El conseller general demòcrata, Miquel Aleix, conversa amb el cap de Govern, Toni Martí. | Tony Lara
El Grup Parlamentari Demòcrata considera que «no hi ha lloc per a la dimissió del Govern». Així ho va assegurar ahir en declaracions a EL PERIÒDIC el conseller general demòcrata, Miquel Aleix, en relació a la nota de premsa que Liberals d’Andorra (Ld’A) va fer pública divendres passat demanant la «dimissió en bloc» de l’Executiu en cas de confirmar-se que eren coneixedors de les coaccions i amenaces que Higini Cierco va denunciar haver rebut per part de la Policia espanyola perquè revelessin informació relacionada amb el cas Pujol.
 
Segons va assegurar l’accionista majoritari de Banca Privada d’Andorra (BPA) i tal com va confirmar posteriorment l’exadvocat de la família Cierco, Jaume Bartumeu, diversos membres del Govern, entre els quals Toni Martí, van ser informats dels fets just després que el Departament del Tresor nord-americà enviés la nota del 10 de març que va derivar amb la intervenció de l’entitat bancària. Amb tot, des de Demòcrates per Andorra (DA) consideren que «si algú s’ha sentit coaccionat hauria d’haver denunciat els fets ell mateix». I que, per tant, encara que l’Executiu en tingués constància «de forma col·lateral», «no era responsabilitat del Govern actuar». «És la pròpia persona qui ha de denunciar», va insistir Aleix. Per tot, el demòcrata va dir que no entén la demanda del Grup Parlamentari Liberal i no veu «cap motiu per aixecar el Govern».
 
A través d’un comunicat, el grup demòcrata va afegir que respecten les diferents estratègies de defensa que vulguin utilitzar les parts implicades però volen posar de relleu «la sorpresa» que genera que «uns fets presuptament ocorreguts l’any 2014 no fossin denunciats davant la fiscalia i el supervisor financer quan suposadament van succeir». 
 
Així mateix, el grup parlamentari lamenta que la línia de defensa dels germans Cierco «sigui assumida i aprofitada pel Partit Liberal per polititzar un afer judicialitzat», al seu entendre, amb l’únic objectiu de «crear un clima polític que els pugui acostar als seus interessos sense pensar en els interessos d’Andorra». Remarquen que s’han extret «conclusions precipitades i imprudents» que qüestionen les institucions d’Andorra i les relacions amb l’Estat espanyol. I agreguen que «malauradament, no és el primer cop durant el darrer any i mig que el Partit Liberal agafa aquesta actitud». 
 
Sense resposta oficial de Govern / Malgrat la petició de Liberals d’Andorra en reacció a la compareixença d’Higini Cierco en seu judicial, des del Govern no hi ha hagut cap comunicat oficial que afirmi o desmenteixi si eren coneixedors de les presumptes amenaces i coaccions de la Policia espanyola. 
 
En relació aquest fet, Aleix no va voler entrar a valorar «quin tipus de comunicació cal fer o si cal parlar-ne públicament». I va manifestar que «al final l’únic que sabem, ho sabem a través dels mitjans de comunicació però realment no tenim constància del que sabien i del que no». 
 
L’ambaixada espanyola No diu res/ Segons les declaracions del germà gran dels Cierco, el primer contacte que van tenir amb els comandaments de la Policia espanyola va ser propiciat per l’agregat d’Interior a l’Ambaixada d’Espanya a Andorra, Celestino Barroso, que a dia d’avui segueix mantenint el seu càrrec. L’Ambaixada espanyola de moment no s’ha pronunciat davant d’aquestes acusacions. 
 
No ho han fet tampoc, per ara, cap dels polítics de partits catalans dels quals s’hauria filtrat informació bancària des d’Andorra. Fins a dia d’avui, ni el Partit Demòcrata Català (PDC) –l’antiga Convergència Democràtica de Catalunya (CDC)– ni Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) s’han manifestat arran de les declaracions que evidenciarien una persecució de l’independetisme català per part de l’Estat espanyol.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT