PUBLICITAT

El Pirineu lleidatà, la zona menys afectada per la crisi econòmica

  • El PIB va caure un 2% l'any passat mentre la mitjana catalana era del -4,1%
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vista general de Tremp, capital del Pallars Jussà. Foto: EL PERIÒDIC

La crisi i la recessió econòmiques són devastadores a arreu, però en algunes comarques els seus efectes es deixen sentir menys que en d'altres. En aquest sentit, les comarques del Pirineu de Lleida poden considerar-se les menys afectades pel daltabaix de l'economia. Així es dedueix de les dades de l'anuari econòmic comarcal 2010 elaborat per Catalunya Caixa i fet públic durant aquest cap de setmana.

L'estudi en qüestió evidencia que el PIB de les comarques de muntanya de la demarcació de Lleida va caure un 2% durant l'any passat, mentre que la caiguda mitjana de Catalunya va ser del 4,1%. Tot i que la majoria de comarques van tancar el 2009 en recessió, els seus efectes van ser sensiblement inferiors als de la resta del territori català. Els bons resultats s'expliquen per un creixement significatiu del sector agrari, una recessió menys forta que a la resta de Catalunya del sector industrial, i un retrocés pràcticament inexistent en el sector terciari. El sector de la construcció és l'únic que presenta xifres pitjors a les de la mitjana catalana.

Amb tot, la majoria de comarques de l'Alt Pirineu van seguir en recessió l'any passat, com l'Alt Urgell, amb un creixement negatiu del -2,5%, la Cerdanya, amb un -2,7% o la Vall d'Aran, amb un -2,5%. Destaca entre les comarques del Pirineu lleidatà el cas del Pallars Jussà, que és l'única comarca catalana --juntament amb la Noguera-- que va continuar creixent malgrat la crisi: El PIB del Pallars Jussà va augmentar un 1,1% l'any passat en un context generalitzat de davallades. A més, la comarca de Tremp va ser l'única de les comarques catalanes on el sector industrial va créixer l'any passat, amb un augment de l'1,8%.

L'altra cara de la moneda de les comarques pirinenques és l'Alta Ribagorça que, després de creixements successius en els darrers anys, va veure com el seu PIB es reduïa un 5,3% durant l'any passat.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT