PUBLICITAT

ORDINO

Augmenta la perillositat de les allaus de neu

El canvi climàtic i l’auge per anar a la muntanya dificulten el control del fenomen

Per EL PERIÒDIC

Un moment de la jornada d’ahir.
Un moment de la jornada d’ahir. | ANA / C. G.
Les allaus i la seva variació de comportament pel canvi climàtic, així com l’augment de la seva perillositat per l’auge de persones que van a la muntanya a l’hivern fora de les pistes va centrar ahir les ponències inaugurals de les cinquenes Jornades tècniques de neu i allaus, que s’allargaran fins demà a l’Andorra Congrés Centre Ordino i que reuneix a diversos experts sobre la matèria de la zona pirinenca, dels Alps, i fins i tot dels Estats Units i el Canadà.

El director de l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA), Marc Pons, va opinar que l’auge per fer esport a l’aire lliure «ens obliga a fer un treball més intens d’observació i relacionat amb la prevenció».

Així mateix, l’altra problemàtica sobre aquest fenomen és que no hi ha registres històrics, motiu pel qual no es pot afirmar que les allaus hagin crescut o disminuït. Ara bé, pel que fa als darrers anys no sembla que n’hagi variat el comportament, segons Pons. Així mateix, el director de l’OBSA va indicar que, en el cas d’Andorra, la zona més propensa a patir allaus és la cara nord, des d’Ordino fins al Pas de la Casa, juntament amb algunes zones de la vessant sud durant la primavera.

És la primera vegada que el Principat és l’escenari d’aquest simposi (fins ara es feia a Catalunya) i s’han superat totes les previsions d’assistència. Tal com va explicar Pons, es van haver de tancar les inscripcions en arribar a les 250 persones registrades. Durant aquests tres dies hi haurà ponències d’experts, però també taules rodones, una zona de fira d’empreses del sector i un espai de networking. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT