PUBLICITAT

L'economia a la Cerdanya cau menys que a la resta de Girona

  • El sector serveis resisteix la recessió i en l'actualitat la comarca té un total de 740 persones aturades
EL PERIÒDIC
PUIGCERDÀ

Periodic
El president de la Cambra de Comerç, Domènec Espadalé, i l'alcalde de Puigcerdà, Joan Planella, ahir. Foto: ACN / FERRAN GARCIA

L’economia de la Cerdanya ha patit menys els efectes de la crisi gràcies al sector serveis. Així es desprèn d’un estudi realitzat per la Cambra de Comerç de Girona que va ser presentat ahir a empresaris i polítics de la comarca.

El president de la Cambra, Domènec Espadalé, va explicar que «els dos sectors que més han patit la crisi econòmica, la construcció i la indústria, són els menys importants en l’economia a de la Cerdanya». Segons les dades de l’estudi, la Cerdanya té 740 aturats dels quals el 22% pertanyen al sector serveis, el més afectat per la davallada econòmica a la comarca.

La Cambra de Comerç ha realitzat un estudi de la conjuntura econòmica de la demarcació i de cada una de les comarques en concret per tal que tots els empresaris afiliats a la Cambra tinguin informació de primera mà de com està la situació econòmica i les expectatives de creixement perquè estiguin preparats. Espadalé va detallar que, segons l’anàlisi econòmic de l’any passat de Catalunya Caixa, el valor afegit de la comarca de la Cerdanya és superior a la mitjana de la demarcació i de Catalunya.

La davallada en el sector de la construcció que ha afectat molt a la resta de comarques catalanes i també a la Cerdanya no ha estat un factor decisiu a la comarca, ja que no és el sector econòmic més important de la Cerdanya.

En aquest sentit, Espadalé va dir que «la construcció no té la mateixa incidència a la Cerdanya que en altres comarques i que, per tant, la seva davallada és menys negativa per a l’economia de la comarca». El sector de la construcció va decaure durant el 2009 a la Cerdanya un 4% mentre que a la resta de la demarcació la caiguda va ser del 6%.

La indústria, l’altre gran sector afectat per la crisi econòmica, també és un percentatge molt petit en l’economia de la comarca i per tant no afecta l’evolució econòmica de la Cerdanya.

EL TURISME AGUANTA / El sector més important a la Cerdanya és el de serveis, i tot i que ha notat la crisi, no l’ha notat tant com la resta de sectors. El percentatge de turisme i visitants s’ha mantingut i inclús ha augmentat en algun àmbit, per exemple, els visitants als càmpings que han augmentat un 6%. Espadalé va manifestar que «el turisme tot i que ha consumit menys s’ha mogut igualment», informa l’ACN.

L’estudi revela que, en el primer semestre, el sector serveis té indicador positiu del 0,6%, del que es dedueix que les possibilitats de creixement de la comarca són una mica millors que les de la resta de la demarcació.

L’estudi de la Cambra també fa referència a l’evolució de l’economia en la resta de comarques gironines, on els efectes de la crisi han estat més notoris.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT