PUBLICITAT

El Parlament aprova preveure incentius per als metges rurals

La Cambra catalana dona el vistiplau a establir la delegació de Salut a l’Alt Pirineu

Per El Periòdic

Ple del Parlament de Catalunya.
Ple del Parlament de Catalunya. | Parlament de Catalunya

El Parlament va aprovar ahir una moció presentada pel PSC-Units per «millorar la cobertura del servei públic de salut en l’àmbit rural». El text va tirar endavant per unanimitat després d’incorporar esmenes d’altres grups parlamentaris. La proposta també contempla la creació de la delegació del Departament de Salut a l’Alt Pirineu, va informar Ràdioseu.

El diputat del PSC per Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, va mostrar-se satisfet pel consens en l’aprovació perquè considera que «aturar la despoblació, empobriment i envelliment del món rural passa per garantir serveis de salut de proximitat i qualitat». Ordeig va considerar especialment important que es prevegi «incentius als metges rurals i la Delegació de Salut al Pirineu». Pel que fa a les esmenes, va detallar que aquestes propostes «han de garantir l’objectiu final: aturar la fuga de professionals sanitaris del món rural», la qual «degrada un servei que ha de ser garantit per a les persones que volen viure a les comarques rurals i de muntanya».

El parlamentari socialista va afegir que estaran «molt pendents del seu compliment així com de la necessitat d’implementar-lo amb mesures de caire social i econòmic per al món rural». La moció la va defensar davant el Ple del Parlament la diputada del PSC Assumpta Escarp, que va especificar que «el Govern ha d’endegar les tasques de la Comissió Interdepartamental sobre Despoblament Rural, incorporar la planificació sanitària a la planificació global del Govern de la Generalitat en aquest àmbit i establir un calendari d’actuació i recursos, amb una primera dotació al pressupost del 2020». El text també esmenta la necessitat de «flexibilitzar les retribucions, tot establint un complement retributiu específic per als llocs de difícil cobertura, l’accés a Plans de Formació continuada o implementar mecanismes com la telemedicina».

Escarp va destacar que «a l’àrea bàsica de Lleida és on més metges marxen» i que «segons una enquesta de l’Organització Mèdica Col·legial, Lleida és capdavantera en col·legiats a la província que marxen a treballar fora (11,5%)». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT