PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els odontòlegs avalen limitar el nombre de professionals

Andorra té un dentista per cada mil habitants, un 15% per sobre del recomanat

Per Lara Ribas

Una dentista atén un pacient en una consulta.
Una dentista atén un pacient en una consulta. | Josep Garcia

El Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs veu amb bons ulls el nou reglament d’acreditació dels professionals de la salut que el Govern va aprovar el passat dimecres en Consell de Ministres amb l’objectiu de limitar el nombre d’especialistes adscrits a la CASS en el cas d’aquells que no s’ajusten a les necessitats del país, com és el dels odontòlegs. «Des de fa una dècada, quan va començar l’obertura econòmica, reclamem que es freni l’entrada de professionals al país perquè és una bogeria», va remarcar la presidenta del col·legi, Céline Diet, en declaracions a aquest rotatiu. 

Si bé el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va exposar que al 2008 hi havia 48 odontòlegs i a dia d’avui n’hi ha 78, entre un 12 i un 15% per sobre de qualsevol plantilla europea, Diet va manifestar que existeix «una saturació del mercat, ja que mentre que l’OMS recomana un dentista per cada 3.000 habitants, aquí en tenim un per cada 1.000». De fet, va insistir que la situació és «insostenible» i que cal limitar-ho per poder seguir sent «competitius» i que la CASS continuï reemborsant el cost dels serveis d’odontologia. 

De fet, la presidenta va explicar que des de fa dos anys estan intentant posar-hi fre a través del col·legi, ja que no paren d’instal·lar-se dentistes, sobretot provinents de l’Europa de l’Est i Amèrica del Sud. «Hem fixat un nivell de qualificació per al procés de col·legiar-se i ara estem impulsant que tothom sàpiga parlar el català», va concretar Diet. Ara bé, com ja va alertar, la mesura del Govern només impedeix establir conveni amb la CASS, però els professionals podran seguir venint i treballant amb preus lliures. Tot i considerar que «el mal ja està fet», la presidenta va pronosticar que el mercat s’acabarà «estabilitzant».

«Els odontòlegs que no tenen feina plegaran, els que es jubilin no seran substituïts i els que entrin sense conveni amb la CASS ho tindran difícil», va indicar Diet tot destacant que «l’objectiu és protegir la nostra professió i garantir-ne la qualitat». De tota manera, sí que va mostrar-se a l’expectativa dels requisits per renovar les acreditacions cada quatre anys. «Qui ho fixarà?», es preguntava la presidenta.

PUBLICITAT
PUBLICITAT