PUBLICITAT

Andorra la Vella

Clams i càntics en suport a Xile

Més d’una setantena de residents xilens es concentren per donar suport als seus compatriotes

Per Lara Ribas

Una parella de xilens ballen enmig de la concentració dels residents en suport dels seus compatriotes, ahir.
Una parella de xilens ballen enmig de la concentració dels residents en suport dels seus compatriotes, ahir. | Xavier Pujol

«¡Arriba Chile, aguanta Chile!», cridaven ahir a la tarda els residents xilens que van aplegar-se a la plaça on havia d’aixecar-se l’edifici del The Cloud per tal de donar suport als seus compatriotes, que porten més d’una setmana de mobilitzacions a Xile per reivindicar una millora del nivell de vida al país. «Volem donar suport al nostre poble i explicar la situació que s’està vivint allà», va destacar en declaracions a aquest rotatiu la secretària de l’Associació de Xilens a Andorra, Carolina Villagra.

Més enllà de donar suport, els residents volen fer difusió de què està passant al seu país

Si bé viuen uns 200 xilens al Principat, més d’una setantena van decidir sortir al carrer i alçar la veu pel seu país perquè estan preocupats per la situació de Xile, on tots tenen part de la família, a més d’amics i coneguts. Tot criticant que la televisió no explica la veritat del que està passant, Villagra va indicar que poden mantenir el contacte amb els familiars per telèfon o a través de les xarxes socials i estar al corrent del que realment succeeix a casa seva. «El país es troba en estat d’emergència amb els militars al carrer i la situació és molt complicada», va lamentar la secretària. 

De fet, des de l’inici de les mobilitzacions el passat 17 d’octubre, la Fiscalia de Xile ja ha comptabilitzat una vintena de morts, almenys 600 ferits i més de 6.000 detinguts fruit de la repressió policial. «Tinc amigues i familiars que estan patint aquesta repressió; l’exèrcit està al carrer torturant i matant», cridava tota indignada una jove xilena que va unir-se a la concentració amb to reivindicatiu però del tot festiva, ja que no paraven d’onejar banderes xilenes mentre cantaven i ballaven cançons tradicionals. 

Difusió internacional 

La concentració d’ahir era pels residents xilens una forma d’unir-se a les manifestacions del seu país. «Basta de excusas. Nueva Constitución. Ahora», «Nadie nos quiso ayudar de verdad. No más políticos sordos», «Chile = Economía, pero sin salud, educación, igualdad, sueldo mínimo, cohesión. Basta». Aquests són alguns dels missatges que els manifestants portaven escrits a les pancartes que no van deixar de sostenir en cap moment en una protesta que va començar abans de les sis de la tarda i va allargar-se tranquil·lament una hora. 

«El poble està molt indignat per les mesures que el Govern imposa des de fa anys, ja que la vida és molt cara i està plena d’injustícies socials; la gent ha de demanar préstecs i endeutar-se per fer qualsevol cosa», va detallar la secretària tot afegint que fins i tot hi ha gent que mor perquè no pot pagar-se la sanitat. «Tot és privat i els sous ronden els 400 o 500 euros, de manera que és impossible arribar a cobrir-ho tot; portem 30 anys d’abusos!», reivindicava un xilè de mitjana edat tot onejant una gran bandera. 

Més enllà del suport a les reivindicacions del poble xilè, però, la comunitat tenia clar que també havia d’ajudar a informar a escala internacional del que està passant al país. «S’estan vulnerat els drets humans!», assegurava una jove xilena. «No estem en guerra!», cridaven de tant en tant els manifestants entre xiulets, sons de trompeta i cops de cassola.

PUBLICITAT
PUBLICITAT