PUBLICITAT

Ordino

X’Ordino aposta per convertir Casa Rossell en seu ministerial

Dolsa denuncia que l’estat de l’edifici és «llastimós i vergonyós»

Per Joan Josep Blasco

Dolsa, amb components de la seva candidatura a Casa Rossell.
Dolsa, amb components de la seva candidatura a Casa Rossell. | J.J.B.

Casa Rosell és un dels indrets emblemàtics d’Ordino. També del patrimoni del país i el seu estat actual és el que fa plantejar a X’Ordino rehabilitar l’edifici i donar-li un nou ús, com traslladar-hi el Ministeri d’Agricultura i el de Medi Ambient. La formació remarca l’estat de deixadesa en la qual es troba i planteja una solució que permeti donar a l’edifici i el seu entorn un nou caràcter.

Aquesta era una de les cases més importants a nivell econòmic i social d’Andorra, i està documentada des del segle XV. Hi va viure Joan Antoni Fiter i Rossell, autor del Manual Digest de la Valls neutres. El 1997 el Govern va rebre en herència la casa i tot el seu patrimoni. El mateix Dolsa va encarregar-se de participar en la delimitació de totes les propietats i es va fer un peritatge. «És una de les cases pairals més importants d’Andorra», afirmava el líder de X’Ordino, amb un «patrimoni al·lucinant» que és públic. Per aquest motiu denuncia que és «llastimós i vergonyós» l’estat en el qual es troba l’interior de la casa, i per aquesta circumstància «no ens deixaran entrar». Aquesta circumstància fa que sigui «una vergonya nacional», per com estan «els sostres, les parets i la resta de la casa, està en estat ruïnós».

Per aquest motiu proposa traslladar-hi el Ministeri d’Agricultura i el de Medi Ambient després d’una profunda rehabilitació de l’espai. Fora de les parròquies centrals ja es troben altres ministeris, com el d’Educació a Sant Julià de Lòria i el de Cultura a Encamp. Aquest darrer cas és recent, amb l’Hotel Rosaleda com a seu. Dolsa recorda que «era d’uns privats que el Govern negocia i el compra. Aquest ens el regalen perquè ens ve d’herència i està abandonat de la mà de Deu», pel que la intenció és donar-li «una utilitat urgent i negociarem amb el Govern» per fer-hi anar el ministeri, ja que «si no es posa remei a l’interior, que està destrossat» pot patir més danys. Els materials que hi havia dins «estan inventariats» per l’Executiu i alguns també s’hi podrien traslladar.

Aquest és un patrimoni d’Ordino, i també del país. Per tant, «com a consistori comunal no ens podem permetre que això continuï estant així, i qui menys el Govern perquè és l’hereu de tot això. I no pot ser que ho tingui com ho té», amb una casa que està «destrossada». Lamenta que les institucions governamentals i comunals no hagin treballat per tenir en millors condicions la instal·lació, demostrant que s’ha produït deixadesa: «Aquests quatre anys han estat un desastre. L’únic que han fet és arreglar una mica la cara per fora, una mica l’enllumenat, fer-hi alguna festa o boda a l’era, i poca cosa més».

PUBLICITAT
PUBLICITAT