PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

L’alegria de poder elegir per votar

Els votants comencen a abundar a partir de les 11 i aprofiten per petar la xerrada una bona estona

Per Lara Ribas

Els ciutadans fan cua fora de la casa comuna per poder votar a les eleccions, ahir.
Els ciutadans fan cua fora de la casa comuna per poder votar a les eleccions, ahir. | El Periòdic

El sol resplendia ahir en un cel del tot serè però la casa comuna seguia en plena ombra a les 10 del matí, a les 11 i també quan van tocar les 12 del migdia. Això no va impedir, però, que la gent es delectés tot allargant les converses a l’enjardinat del davant de l’edifici després d’haver exercit el seu dret de vot. Tot i que d’altres preferien resguardar-se amb l’escalfor de la llar de foc i petar la xerrada mentre gaudien del sumptuós refrigeri que havien preparat des del comú a la sala contigua d’on es duien a terme les votacions. 

Els electors ja s’havien anat deixant caure pel col·legi des de la seva obertura a les 9 del matí. Primer aquells més matiners, els que treballaven, els que volien aprofitar el dia sortint a la muntanya o pujant a la capital i a partir de les 10 ja van començar a desfilar sobretot famílies que no volien deixar de complir amb la tradició de respondre a la cita electoral. «Ja hem votat! Anem a esmorzar?», comentava una dona al seu marit i les dues filles encara menors d’edat un cop fora de la casa comuna. Aquest era un dels comentaris més repetits, però molts s’entretenien en el seu camí saludant familiars i coneguts.

Passeig de candidats

Els candidats de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat i Maria Àngels Aché, van preferir evitar aglomeracions i abans de les 11 ja havien votat. Això, però, no va impedir que coincidissin amb els seus rivals. Mentre ells saludaven coneguts del poble i rebien felicitacions dels ciutadans per decidir-se a fer el salt a la política, els caps de llista d’Unió Laurediana, Josep Majoral i Mireia Codina, van aparèixer amb les seves respectives famílies i, ells sí, van posar-se a la cua que ja arribava més enllà de les escales d’accés a l’antic comú. Uns metres més enrere se situava també el número 1 d’Units pel Canvi, Joan Travesset, acompanyat de bona part de la seva candidatura. 

Tots ells van voler mostrar-se prudents un cop dipositat el seu vot. Cairat va confessar que «les sensacions són bones perquè hem tingut molt bona acollida» i va instar sobretot a la participació. Majoral va manifestar, tot admetent molts nervis, que «esperem guanyar les eleccions com suposo que volen els altres candidats». Mentre que Travesset ja va avançar que «treballarem per un canvi des d’allà on la ciutadania ens col·loqui» abans d’acomiadar-se per anar a dinar en família.

Molts somriures 

Abans de la una ja havien desfilat prop de 900 persones pel col·legi electoral. Entre aquestes, algunes cares conegudes com la dels consellers generals de Terceravia, Carine Montaner i Josep Pintat, la de l’excap de Govern liberal, Albert Pintat, o la de l’excònsol de Sant Julià, Joan Pujal, que tot i presentar dificultats per caminar, ajudat per un bastó en una mà i amb una persona que el sostenia tota l’estona, va atrevir-se a sortir a votar i dipositar ell mateix el seu vot. 

En tot moment es respirava un ambient distès i alegre, als somriures del consolat sortint, s’hi afegien els dels ciutadans que anaven convençuts a votar. «Sempre venim junts, i més ara que les nostres filles ja tenen 18 anys i poden votar. Volem complir amb el que és un dret però també una obligació i estem contents que aquesta vegada hi hagi tres candidatures i puguem triar entre diverses opcions, ja que trobo tristíssim que en algunes parròquies hi hagi una única candidatura», va valorar un pare de família al sortir del col·legi electoral.

PUBLICITAT
PUBLICITAT