PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Unió Laurediana recupera el feu amb Cairat trepitjant-li els talons

Majoral rep la confiança dels mateixos votants que a les generals, però només 200 més que Desperta Laurèdia

Per Lara Ribas

Mireia Codina i Josep Majoral alcen els braços en senyal de victòria després de conèixer els resultats de l’escrutini, ahir.
Mireia Codina i Josep Majoral alcen els braços en senyal de victòria després de conèixer els resultats de l’escrutini, ahir. | Maricel Blanch

Unió Laurediana recupera el Comú de Sant Julià de Lòria en el seu feu original. Tot i haver-se sobreposat clarament als seus dos rivals, la recent creada plataforma de Desperta Laurèdia va estar-li trepitjant els talons en tot moment fins a quedar-se a tan sols 189 vots de la força més votada. De fet, el cap de llista d’UL, Josep Majoral, va admetre «molts nervis a l’inici del recompte perquè hem començat anant per darrere». Tot i així, va mostrar-se satisfet d’haver aconseguit uns resultats molt semblants als de les eleccions generals, quan va emportar-se el 44,74% del suport electoral amb 1.156 vots, tres menys que aquesta vegada, que han representat prop de la meitat, un 48,58%.

Malgrat la victòria dels d’UL, la candidatura encapçalada per Cerni Cairat no va quedar-se tan enrere en la cursa electoral i, amb un total de 970 vots, el 40,65% del total, ha aconseguit entrar al comú amb 3 consellers. De fet, tot i admetre un «regust agredolç» amb aquests resultats perquè «portàvem el projecte guanyador», Cairat va valorar els vots obtinguts com a «històrics en ser un moviment que s’ha creat amb prou feines fa un any i ha anat creixent des de la base».

Desperta Laurèdia assumeix el paper d’oposició i garanteix fer de fiscalitzadora quan sigui necessari

Tot i ser d’hora per fer una anàlisi en profunditat, el de Desperta Laurèdia va indicar que segurament els havia penalitzat la baixa participació. De fet, el percentatge de Sant Julià, tot i no ser tan dolent com a d’altres parròquies, va quedar-se en un 61,43% de participació, 4,83 punts per sota que en les anteriors comunals i gairebé nou respecte a les generals de l’abril. La presència d’una tercera llista en la carrera electoral, però, també va contribuir a restar vots a la jove plataforma, ja que la coalició d’Units pel Canvi va acaparar un 10,77% dels suports, és a dir, fins a 257 persones van apostar per la candidatura progressista i socialdemòcrata. 

Govern sota l’ull de mira

Tot i que Josep Majoral s’erigirà com a cònsol major de Sant Julià fent tàndem amb Mireia Codina, la seva governabilitat es veurà condicionada per una Desperta Laurèdia que no es quedarà de braços plegats com ja s’ha vist en el darrer any de mandat de Laurèdia en Comú, en què el moviment previ a la candidatura ja va començar a jugar el paper d’oposició punyent. De tota manera, Majoral n’és plenament conscient i malgrat emportar-se la victòria ahir ja va apuntar que «els ajustats resultats s’hauran de tenir en compte de cara a la governabilitat». «Tot i així, nosaltres tirarem endavant el nostre contracte amb la participació ciutadana com un dels punts cabdals», va voler remarcar el cap de la formació guanyadora. 

Des de Desperta Laurèdia, el seu líder ja va advertir que assumiran el paper d’oposició, «amb la mà estesa en els punts coincidents, però fent d’opositors reals i de fiscalitzadors quan calgui». De fet, tot i quedar en aquesta posició, Cairat va assegurar estar «molt orgullós de la feina feta», a més d’afegir que «creiem que el missatge que s’ha passat en aquestes eleccions és que Sant Julià vol un canvi i treballarem perquè així sigui». Precisament aquests quatre anys a l’oposició serviran d’aparador al cap de Desperta Laurèdia i permetran que vagi consolidant el seu projecte polític. 

Sense quallar

Tot i irrompre a la parròquia sota la fórmula d’una coalició entre el PS i independents, la proposta socialdemòcrata no ha acabat de quallar. «Això demostra un cop més que Sant Julià segueix ancorat a la pugna entre dues famílies», va lamentar el líder d’Units pel Canvi, Joan Travesset. La candidatura ha quedat finalment fora del comú, però el número 1 de la llista va acceptar el resultat i va anar a felicitar els seus contrincants, segons va precisar, «Majoral per la seva victòria i Cairat pel seu bon resultat».

De tota manera, Travesset va indicar que amb aquests resultats «Sant Julià encara no té tot el que li pertoca, de manera que caldrà seguir de ben a prop si els futurs consellers desenvolupen totes les mesures que han promès». El d’Units pel Canvi també va voler manifestar la seva preocupació per «una desafecció política que va a l’alça». «Això mereix una reflexió perquè demostra que hi ha una distància entre els elegits i els votants», va incidir Travesset tot remarcant que cal treballar en la participació ciutadana. Una opinió que també van compartir Majoral i Cairat en les seves respectives valoracions dels resultats electorals. 

Si bé el resultat definitiu ha acabat complint pronòstics, l’esdevenir de Sant Julià no queda únicament en mans d’una UL que ja havia governat durant 16 anys a la parròquia i en part havia contribuït a la situació desoladora en què es trobava, sinó d’una UL amb un nou projecte però que haurà de treballar sota la mirada fiscalitzadora de l’equip jove i amb empenta de Desperta Laurèdia. «Governarem per a tots els lauredians amb l’objectiu de recuperar la il·lusió de la ciutadania per la parròquia», va concloure Majoral. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT