PUBLICITAT

Andorra la Vella

Suñé renya els consellers i els demana debats constructius

López retreu a la majoria que vulgui intentar anul·lar les veus que són diferents

Per Lara Ribas

La síndica general, Roser Suñé, es dirigeix a tots els consellers, ahir.
La síndica general, Roser Suñé, es dirigeix a tots els consellers, ahir. | Consell General

La síndica general, Roser Suñé, va aprofitar el seu discurs de la sessió tradicional de Sant Tomàs per dirigir-se a tots els consellers i demanar-los que mostrin «el millor» d’ells mateixos. «Tots tenim la capacitat de fer-ho i us emplaço a què convertim els nostres debats en discussions constructives, que aportin qualitat d’anàlisi i propostes de futur al ciutadà», va destacar Suñé ja al final de la seva intervenció i tot incidint que «s’estalviïn els personalismes desaforats i els punts de vista catastròfics». Si bé els grups de la majoria van posar-se de la seva banda tot assenyalant l’oposició i van defensar la necessitat d’avançar cap a aquesta línia, els consellers socialdemòcrates i de Terceravia van estar d’acord amb la seva reflexió malgrat considerar que l’esforç havia de ser dels grups de la coalició. 

En concret, des del grup socialdemòcrata, Pere López va reclamar que «cal ser un pelet més demòcrata en el sentit que en determinats moments les prioritats i els posicionaments són diferents i tothom s’ha de poder fer escoltar en defensar el seu parer». De fet, López inclús va manifestar que en algun moment ha tingut la percepció que «el rerefons d’aquesta insistència és intentar anul·lar les veus que són diferents» i, per això, va insistir que ells seguiran sent «tan enèrgics com pensem». El president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, va interpretar que el missatge de la síndica anava dirigit als grups de la majoria «perquè de vegades hi ha hagut sessions de teatralització que han estat massa i que no es corresponen amb la funció de l’arc parlamentari». Tot lamentant els personalismes que es van veure precisament en la sessió ordinària del passat dijous, Pintat va sostenir que «les proposicions per part nostre són molt clares i molt netes i no cal tanta floritura». 

De tota manera, els grups que donen suport a la coalició del Govern van fer una lectura diferent de la de López i Pintat. El demòcrata Carles Enseñat va afegir-se a la petició de Suñé tot subratllant que «creiem que quan el debat es fa de forma serena i s’intenta aportar idees tant des de la majoria com des de l’oposició, s’avança, mentre que quan es fa des de la rancúnia o la ràbia, lògicament no es pot avançar tant». També va pronunciar-se en el mateix sentit el conseller de Ciutadans Compromesos (CC), Carles Naudi, que va anar més enllà i va insistir que «necessitem debats constructius i fugir de les picabaralles que no tenen anàlisi ni visió a llarg termini». De fet, va voler posar com a exemple el debat de les esmenes al Projecte de llei del pressupost per a l’exercici del 2020, en què l’oposició va retreure a CC que dos anys enrere votés en un sentit i ara ho fes en l’oposat; «em sembla que no és la manera de fer avançar el país», va retreure Naudi. Des del grup liberal, en canvi, Ferran Costa va reconèixer que «tot exercici és sempre susceptible de millora» i, per això, també va reivindicar que «cal elevar el nivell dels discursos i aprofundir en l’anàlisi per enriquir-los i trobar les millors solucions i propostes per a la ciutadania».

Sense parlar d’habitatge

Tot i que Suñé va fer menció a alguns dels reptes del segle XXI, com les desigualtats socials, les violències, el canvi climàtic o l’envelliment de la població, els grups de l’oposició van criticar que no tractés temes com l’habitatge. «Sincerament m’ha sobtat moltíssim que la principal preocupació del país avui dia és l’habitatge i no trobés un espai en el discurs de la síndica», va retreure-li López tot recordant que els socialdemòcrates van iniciar la legislatura fent una proposta en aquesta matèria que finalment no va ser aprovada. Tot i així, els grups de la majoria van treure-li importància. Costa va opinar que «en un discurs no pots cobrir tots els temes i on cal debatre una qüestió com aquesta és dins de l’hemicicle», mentre que Naudi va subratllar que «es tracta d’un tema que ens preocupa a tots i així s’està veient en cada sessió del Consell General».

PUBLICITAT
PUBLICITAT