PUBLICITAT

Sort

Reoberta la C-13 entre Rialp i Llavorsí, amb pas alternatiu

El tall, superior a 40 hores, ha afectat l’activitat turística del nord del Pallars Sobirà

Per El Periòdic

El pas alternatiu habilitat a la C-13, al punt quilomètric 141,5.
El pas alternatiu habilitat a la C-13, al punt quilomètric 141,5. | TES

La carretera C-13 en el tram entre Rialp i Llavorsí va reobrir-se ahir a primera hora de la tarda, tot i que amb pas alternatiu, després que quedés tallada el passat divendres per la caiguda de roques a la calçada. L’obertura va produir-se aproximadament 42 hores després de l’esllavissada. Concretament, a la zona de l’esfondrament –al quilòmetre 141,5–, va habilitar-se un carril i una regulació que durant el dia s’està duent a terme amb operaris de senyals, amb l’objectiu de fer la circulació el més àgil possible, i durant la nit amb semàfors.

El conseller de Territori, Damià Calvet, va desplaçar-se dissabte al matí al lloc dels fets i, en declaracions a Catalunya Ràdio, va demanar «disculpes a les persones del país que han hagut de fer un tomb perquè no hi ha alternativa a la C-13» tot i matisar que «l’esllavissada ha estat un accident». A més, va recordar que van haver d’actuar «d’emergència» però va valorar que va fer-se «ràpid i bé», si bé va admetre que cal «reforçar encara més el manteniment de la carretera».

La previsió és que durant els pròxims dies els operaris continuïn treballant per reforçar el talús amb més ancoratges i malles de seguretat, així com per tornar a habilitar dos carrils de circulació en aquest punt de la C-13. De tota manera, Calvet va avançar que ja s’estan estudiant «solucions més definitives», com podria ser la construcció d’un túnel o bé d’un fals túnel amb visera. 

Perjudici econòmic

El sector turístic del Pallars Sobirà va lamentar que aquest tall, en un dels caps de setmana amb més reserves de l’hivern i en plena campanya de Nadal, pot haver causat «greus pèrdues econòmiques». L’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, va recordar que «el 80% de la comarca viu del turisme» i que fets com aquests «fan molt de mal», no només per l’anul·lació de visites sinó també per a la imatge de la zona.

Segons recollia Ràdio Seu, el tall no va afectar l’accés a l’estació d’esquí de Port Ainé, però sí les d’esquí nòrdic de Tavascan i Virós Vallferrera. Per arribar a Espot i a la resta de poblacions del nord del Pallars Sobirà, els veïns i visitants provinents de Sort havien de fer una volta de més de tres hores.

PUBLICITAT
PUBLICITAT