PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La gent gran vol prevenció contra el càncer de còlon i de pròstata

El col·lectiu també reivindica que s’allargui fins als 74 anys la cobertura de les mamografies a les dones

Per Lara Ribas

La terrassa de la planta que dona accés a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
La terrassa de la planta que dona accés a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | Maricel Blanch

La nova junta de la Federació de la Gent Gran acaba l’any del tot optimista després d’haver encaminat les primeres demandes que va traslladar al Govern el passat mes de març i que ha seguit reiterant cada vegada que n’ha tingut ocasió. Segons va explicar a EL PERIÒDIC el seu president, Fèlix Zapatero, començaran el 2020 amb la generalització del tercer pagador assegurada i amb les xerrades sobre el servei de podologia garantides. Per això, podran centrar-se a treballar en les campanyes preventives que reclamen per combatre els càncers de mama, còlon i pròstata, a més de seguir estudiant com millorar les pensions. 

En aquest sentit, Zapatero va recordar que si bé ja existeix un protocol de prevenció per al càncer de mama, volen que la CASS allargui la cobertura de les mamografies fins als 74 anys, ja que ara ho fa només fins als 69. I com a novetat volen que el Ministeri de Salut creï campanyes específiques per combatre el càncer de pròstata i de còlon. De fet, en aquest darrer ja s’hi està treballant, però el representant de la gent gran va especificar que el Govern encara ha de determinar-ne el protocol i fixar les edats i condicions en què s’aplicarà. «No és tan ràpid crear uns programes d’aquestes característiques», va reconèixer. 

Treballar per les pensions

Tot i que la millora de les pensions està entre les prioritats de la federació, Zapatero va voler posar de relleu que per molt que les estadístiques de la CASS reflecteixin que la pensió mitjana de jubilació és de poc més de 600 euros, molts pensionistes cobren l’andorrana i la d’un altre país on també han estat treballant. «Hi ha moltes persones que van venir a guanyar-se la vida aquí però que abans ja havien treballat a França, Espanya o Portugal i si allà van cotitzar, també poden rebre una pensió, per mínima que sigui, encara que en el cas espanyol hi ha 14 pagues l’any», va detallar la cara visible del col·lectiu. 

«Som conscients que l’Executiu a part de les nostres demandes en té moltes altres per atendre»

A banda de voler posar en context el valor de les pensions, Zapatero va assegurar que des de la federació treballaran per seguir millorant-les encara que el Govern ja s’hagi compromès a anar-les apujant un determinat percentatge cada any al llarg de tota la legislatura. «Aquest tema està entre les nostres demandes i el seguirem exposant en les reunions mensuals que mantenim amb els ministres i secretaris d’Estat de la cartera de Salut i d’Afers Socials», va insistir el portaveu de la gent gran tot manifestant que «som conscients que l’Executiu a part de les nostres demandes en té moltes altres». 

Pel que fa a les dues primeres prioritats de la federació, el ministre de Salut ja va anunciar que la generalització del tercer pagador per als metges especialistes, les proves diagnòstiques i els medicaments es farà efectiva els primers mesos del 2020. «Aquest era un tema molt important i és positiu que es faci realitat i s’apliqui per a tothom, ja que una analítica pot arribar a representar molts diners per a un pensionista», va destacar Zapatero. L’altre compromís adquirit per a principis d’any és el de realitzar reunions informatives als casals de la gent gran de totes les parròquies per tal d’explicar i aclarir com funciona el servei de podologia. «Abans feien la carta als Reis, però nosaltres només demanem set o vuit coses i anem veient com avancen», va subratllar el president.

PUBLICITAT
PUBLICITAT