PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’Argentina suspèn el vol de temporers

El govern d’Alberto Fernández rebutja el permís per al viatge de diumenge per a 400 temporers

Per Miquel López-Egea, Victoria Gómez Pérez, Enric Revuelta

Temporers fan cua en un supermercat de Canillo.
Temporers fan cua en un supermercat de Canillo. | Maricel Blanch

El Govern de l’Argentina va decidir ahir suspendre el vol de repatriació de prop de 400 temporers, previst per diumenge. Així ho va comunicar l’executiu del país llatinoamericà, presidit per Alberto Fernández, que uns dies abans havia arribat a impedir el retorn de ciutadans argentins davant d’un temor que poguessin escampar la Covid-19 pel país, però finalment va fer marxa enrere i va acabar imposant un retorn gradual. Les diferents autoritats andorranes implicades en elaborar un pla de retorn per als treballadors seguiran treballant en els propers dies «per intentar desbloquejar la situació».

Des del Principat, tant el Govern com Ski Andorra es van posar en contacte amb els temporers per notificar-los la decisió. Els treballadors argentins havien de tornar al seu país en dos dies a través de Tolosa i amb escala a París. Tota la logística, inclosos els autobusos que havien de sortir des del Principat en destinació a França estaven preparats, però les autoritats argentines, que finalment havien posat en marxa un programa de retorn planificat dels seus ciutadans a l’estranger de manera esglaonada, ho van acabar denegant. 

El cost del vol era d’uns 600 euros, que havien pagat a mitges tant l’Executiu com els treballadors temporers. De moment, segons ha pogut saber el PERIÒDIC, les reserves queden bloquejades en espera de poder trobar una alternativa. En cas que no es trobés, es retornaran els imports corresponents.
 

Reaccions institucionals

Tanmateix, el Ministeri d’Interior de l’Argentina ha fet arribar un missatge a tots els temporers a través del qual els informa que el govern ha ideat un «pla de reobertura gradual i segura» per a la seva repatriació. El pla en qüestió va arrencar aquest dimecres i, molt possiblement, va ser per aquest motiu que es va suspendre el vol. Pel que fa concretament al transport aeri, s’ha establit com a «únic» aeroport internacional segur el d’Ezeiza de Buenos Aires. L’arribada dels ciutadans, però, depèn de la seva «edat, malalties cròniques» o altres «qüestions humanitàries».

Des d’Andorra, el ministre Portaveu, Eric Jover, va informar que «estem fent tot el que està a les nostres mans» i ja s’han iniciat contactes amb Iberia per efectuar el retorn via Madrid. De moment, però, es descarta allargar-los el permís de residència més enllà del 3 de maig, ja que l’Executiu considera que fins aleshores  «hi ha marge suficient per trobar una solució». «Si no hi arribem, ja buscarem altres mecanismes», va afegir Jover. Mentrestant, doncs, la prioritat del Govern és garantir que tots els temporers tinguin unes «condicions dignes» mentre duri la seva estada al Principat. 

 

Experiència en primera persona

Aquesta decisió va agafar a contrapeu molts residents temporers, després de la fi de la temporada d’esquí de manera prematura i que ja es preparaven per tornar als seus llocs d’origen. Molts ho feien amb resignació perquè el seu objectiu era quedar-se al Principat uns mesos mes, almenys fins després de Setmana Santa, i després provar sort o viatjar en altres punts del continent europeu. La crisi per la Covid-19, però, ha provocat que l’economia s’aturi i davant de la falta d’oportunitats i es veuen obligats a tornar al seu país. La majoria, entre ells els qui havien d’agafar el vol previst per diumenge des de Tolosa per anar cap a l’Argentina, ho entenien, i n’hi ha d’altres que esperaven apurar una mica més amb l’esperança que la situació es pugui arregla, tot i que ara per ara és una opció remota.

La Magalí, procedent de l’Argentina i que enguany ha treballat a Grandvalira, tenia previst tornar diumenge al seu país en el vol que ha estat organitzant el Govern amb les autoritats argentines. «És una desil·lusió força gran i no entenem el motiu d’aquesta decisió», explica la Magalí, que ja tenia coll amunt el retorn cap a l’Argentina. «Jo em volia quedar a Andorra i volia gestionar els papers per estar-hi tot l’any, però no és el moment. Potser ho intento en un altre moment quan es calmi la situació i crec que la gran majoria vol marxar a casa», explicava, abans de saber la notícia. Ella i els seus companys s’han sentit recolzats en tot moment pel Govern i per les estacions d’esquí, en aquest cas Grandvalira, d’ençà del tancament de les estacions i que els seus plans es veiessin truncats per l’alarma sanitària. «Hem cobrat fins a finals de març i ens han respectat els contractes», assegura la treballadora, que també explica que l’Executiu els ha ampliat la vigència de la targeta de residència i de la cobertura a la CASS.

Tot i això, no tots els argentins i la resta de temporers d’altres nacionalitats podrien haver tornat al seu país d’origen. N’hi ha alguns que també s’haurien hagut d’esperar per tornar perquè han estat diagnosticats de Covid-19 i hauran de recuperar-se abans d’agafar un avió de tornada mentre que n’hi ha d’altres que intentaran quedar-se fins al maig, quan se’ls caduca el permís de residència. 

Alguns temporers  s’allotgen en hotels, que tot i el tancament de l’activitat, han permès que es poguessin quedar fins que puguin trobar una solució a la seva situació. És el cas de l’Hotel Llop Gris, que allotja una dotzena de persones. Una d’elles, de nacionalitat espanyola, està intentant retornar al seu país i una desena de treballadors argentins encara no tenen una solució per al seu retorn. L’establiment, que no els cobra per l’allotjament, els permet accedir a la cuina i els han proporcionat menjar que no es va poder consumir a causa del tancament. 

Pel que fa a l’hotel Rutllan, el seu propietari, Antoni Garrallà, explica que allotgen una desena de temporers que han estat treballant a l’establiment durant la temporada d’hivern. La direcció de l’hotel, que no els cobra per la seva estada durant aquests dies, voldria repescar-los per treballar a l’estiu o la propera temporada d’hivern, però es mantenen a l’espera de com evolucioni la crisi. Alguns dels temporers són de nacionalitat xilena i d’Hondures i per tant, tenen més dificultats per tornar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT