PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern registra 600 acomiadaments des de l’inici de la crisi

L’Executiu presenta la llei òmnibus que s’ha aprovat avui al Consell General

Per Victoria Gómez Pérez

Espot i Gallardo en la compareixença d'aquest vespre.
Espot i Gallardo en la compareixença d'aquest vespre. | SFGA / CEsteve

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha informat aquest vespre que actualment hi ha 598 persones inscrites voluntàriament al registre d’acomiadaments del Govern. D’aquestes, 178 tenien un contracte fix i  262 un de temporal; la resta formen part d’altres tipologies. Pel que fa a les baixes a la CASS del mes de març, el cap de Govern, Xavier Espot, ha puntualitzat que n’hi ha hagut unes 6.000, una xifra similar a la de l’abril de l’any passat, quan es va acabar la temporada d’esquí i que, arran de la crisi sanitària, enguany ha conclòs un mes abans.

En relació al servei de guarda i cura dels infants dels pares i mares que dilluns retornin al seu lloc de feina, Espot ha explicat que en les primeres 24 hores s’han rebut una quarantena de sol·licituds, tot i que no totes estan correctament justificades ni compleixen les condicions i, per tant, algunes es desestimaran. Els infants que vagin a aquest servei seran atesos per col·laboradors educatius i personal administratiu del Ministeri d’Educació, ja que els professors continuen treballant de manera telemàtica en les seves classes habituals.

 

Aprovat el segon paquet de mesures urgents

En un altre ordre de coses, Espot i Gallardo han recordat i ampliat el segon paquet de mesures urgents que justament avui s'ha aprovat al Consell General amb els vots a favor dels tres grups de la majoria, Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos, i de Terceravia i l’abstenció del Partit Socialdemòcrata. Una de les mesures més destacades és la regulació de la suspensió temporal del contracte de treball (STCT) que, com ha assenyalat el cap de Govern, entrarà en vigor el primer de maig i tindrà una durada de fins a 180 dies després de la fi de l’emergència sanitària o, com a màxim, fins al 31 de desembre. En cas que a finals d’any la crisi no s’hagi resolt, l’Executiu no descarta ampliar o modificar la legalitat de les STCT.

A continuació es detalla una reducció aproximada dels salaris que percebran les persones que pateixin una STCT:

Tal com s’havia anunciat anteriorment, Gallardo ha recordat que tots els assalariats que pateixin una STCT podran acollir-se a una reducció del 20% del lloguer, a una carència total de la hipoteca, a un ajornament dels préstecs per la compra d’un vehicle propi o a una recuperació dels plans de pensions privats fins a un màxim de 1.083 euros cada mes. De la mateixa manera, els treballadors per compte propi que hagin vist reduïda la seva activitat total o parcialment, tindran dret a aquests mateixos avantatges i a una prestació mensual equivalent al salari mínim.

Quant a les empreses, s’aplicaran nombrosos descomptes als lloguers dels locals, a més dels ajuts per part del Govern a l’hora de pagar la cotització a la CASS de tots aquells treballadors als quals no els hagin aplicat una STCT.

Tots els assalariats i autònoms que hagin de romandre en quarantena per haver estat positius de Covid-19 rebran el 100% del seu salari si formen part del sector sanitari i del 66% si són de la resta de sectors.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT