PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els hotelers demanen realitzar controls sanitaris als turistes

Benazet és partidari de la proposta, que serviria per mantenir la Covid-19 sota control

Per Victoria Gómez Pérez

La frontera hispanoandorrana el mateix dia en què Espanya va declarar l’estat d’emergència.
La frontera hispanoandorrana el mateix dia en què Espanya va declarar l’estat d’emergència. | Maricel Blanch
L’OMS, Salut i Turisme treballen en un pla de modificació interna d’hotels i restaurants

Què depararà la pandèmia és una incògnita a parts iguals en tots els sectors econòmics, però si n’hi ha un que ja preveu ser durament castigat aquest és el de l’hoteleria i la restauració, paradoxalment, principals motors del país. «Estem desitjant tornar a la normalitat i que els turistes ens tornin a visitar, però les coses s’han de fer bé», va apuntar el director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol. Per aquest motiu, tant ell com la presidenta d’Autèntics Hotels (AHA), Cristina Canut, i el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Alex Ruíz, van demanar ahir que, quan reobrin les fronteres, es faci alguna mena de control sanitari a totes les persones que vulguin entrar al Principat per garantir així tant la seguretat dels treballadors que estan de cara al públic com la de la ciutadania en general. 

 

Andorra, ‘Covid Free’

«És dur proposar mesures farragoses als turistes perquè el que volem és que vinguin, però nosaltres [hotelers i restauradors] ens exposem a ells més que qualsevol altre sector i necessitem treballar amb totes les garanties», va manifestar Canut. En una línia similar, Ruíz va assenyalar que Andorra es convertirà en el «destí ideal» pels països de l’entorn, ja que serà «Covid Free» i els permetrà «fugir del contacte social sense haver d’agafar un avió o relacionar-se amb moltes persones». Per això, va titllar d’«imprescindible» fer «tests o qualsevol altra cosa» que demostrin que les persones que entren al país no estan contagiades de coronavirus. 

Aquesta mesura extraordinària, però, no hauria de suposar un «emprenyament» als visitants, ja que, per una banda, «actualment estem canviant d’hàbits i portar mascareta i extremar la higiene ja és normal» i, de l’altra, «Andorra s’alinearà amb el que facin la resta de fronteres europees» i, per tant, «vagin a on vagin», les exigències de seguretat es reforçaran de la mateixa manera.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, també va opinar que, gràcies a l’estudi epidemiològic que arrenca demà amb els tests massius a la població, el Principat tindrà la Covid-19 sota control –«tot i que continuarà circulant, però a un ritme molt més baix»– i s’haurà d’idear un model que permeti mantenir el domini quan reobri l’espai Schengen. «Actualment estem estudiant si les proves de PCR es faran a la frontera o els visitants se les hauran de fer al seu país d’origen abans de venir», va informar Benazet, tot matisant que «cada dia es prenen noves decisions i anem pas a pas». I va afegir: «Encara no hem arribat a aquesta fase [de decidir com controlar l’estat de salut dels turistes]».

 

Modificacions internes

Amb tot, Pujol va reconèixer que la «nostra feina és mantenir els hotels i restaurants en les condicions òptimes» i per aconseguir-ho «estem dissenyant un pla de noves mesures d’aplicació interna». En què consistirà exactament aquest pla encara no està clar, ja que segons les directrius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) els ministeris de Salut i de Turisme de cada país l’adapten a la seva casuística concreta. Un cop es tingui, els hotels i restaurants podran començar a fer previsions de reobertura, tot i que, d’entrada, no són gaire optimistes: «Calculem que, en el millors dels casos, aquest estiu tindrem una ocupació del 30 o el 35%. Hi ha diferents associats que ja ens han confirmat que fins al desembre no tornaran a obrir», va lamentar Pujol.

Pel que fa als allotjaments turístics, Ruíz va assegurar que les pèrdues són incalculables perquè «aquest darrer mes suposava entre el 20 i el 30% de la facturació anual». «Espero que el punt d’inflexió sigui Sant Joan, perquè a qui li agrada viatjar, ho està desitjant més que mai», va declarar el president de l’AEAT. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT