PUBLICITAT

Encamp

Educació confia en un curs vinent sense mascareta ni grups bombolla

El Ministeri valora positivament el resultat de les mesures anti-Covid preses durant la campanya escolar

Per Marcos Bernat

Un moment de l’acte de tancament de curs celebrat a l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp.
Un moment de l’acte de tancament de curs celebrat a l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp. | SFGA/JAViladot

El Ministeri d’Educació espera començar el pròxim curs 2021/2022 «sense grups bombolla ni mascaretes». Així ho va explicar la ministra d’Educació, i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, a l’acte de final de curs que es va dur a terme a l’escola de segona ensenyança d’Encamp. La ministra confia que la situació sanitària del país segueixi en la línia de millora de les últimes setmanes, ja que «el procés de vacunació que s’està tirant cap endavant ens ajudarà moltíssim».

Vilarrubla, però, va matisar que s’han planificat altres dos escenaris diferents, en el cas que no es pugui tornar amb una normalitat total. D’una banda, va explicar la possibilitat d’eliminar algunes restriccions. «En aquest cas, plantegem que no hi hagi unitats de convivència, sinó que els grups es divideixin per cursos, i que puguin haver-hi molts moments sense portar la mascareta». D’altra banda, va explicar que l’última opció seria començar amb les mateixes mesures que ara.

La titular d’Educació va argumentar la seva confiança explicant com ha acabat el present curs, que considera que ha evolucionat positivament. «Estem molt satisfets de com ha anat. Cal recordar que al setembre va haver-hi moltes incerteses i es van haver de prendre mesures mai vistes, com els cribratges. Ara, hem arribat al juny amb els centres oberts i tan sols vam haver-hi de tancar un d’ells durant dues setmanes», va manifestar. A més, va aclarir que durant les últimes setmanes «no s’han relaxat les mesures perquè faltava poc de temps per les vacances d’estiu».

Seguint amb el balanç del 2020/2021, Vilarrubla va assegurar que s’han superat dificultats gràcies al treball col·lectiu de docents i personal implicat en l’educació, que «van fer possible que continuessin les classes», les famílies, per «confiar a portar als seus fills a les escoles» i els alumnes, que «es van adaptar a la situació». D’altra banda, va posar en relleu els protocols que es van establir, com ara els cribratges. «Els testos que es van fer als estudiants s’han valorat positivament, ja que des del mes de novembre s’han pogut realitzar proves als joves de segona ensenyança i batxillerat i, des de gener, també als de primera ensenyança».

Pel que respecta a la possible vacunació als menors de 16 anys, la ministra va assegurar que, actualment, és un aspecte que no està previst aprovar. «És un tema que no està sobre la taula. Crec que falten evidències científiques perquè el Ministeri de Salut pugui prendre aquesta decisió», va opinar.

D’altra banda, sobre la salut mental, Vilarrubla va explicar que durant el curs s’ha tingut molt en compte l’atenció psicològica als alumnes. «El confinament havia afectat no només acadèmicament, sinó també emocionalment». En aquest sentit, va destacar que es van realitzar contínuament tutories i que «els docents també van rebre formació» per a poder tractar millor amb els estudiants. Sobre aquest aspecte, la màxima responsable d’Educació va recordar que els professors també han patit les conseqüències d’aquesta pandèmia: «Han viscut situacions molt estressants i, per això, calia acompanyar-los per mantenir la bona actitud dins de l’aula».

Finalment, Vilarrubla va parlar sobre els casos d’assetjament escolar produïts en el passat curs, i va explicar que «no han augmentat respecte a l’any anterior». No obstant això, va admetre que «potser el que sí que han augmentat són els estats de depressió o d’agressivitat». Així mateix, per a evitar casos d’assetjament, es va fer un seguiment constant, segons la ministra. «És un tema que, independentment de la pandèmia, hem treballat molt, perquè es tracta, lamentablement, d’un problema d’àmbit mundial». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT