PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les ones acústiques del volcà Tonga arriben fins al Pirineu

El sensor sísmic va enregistrar dues ones a la serralada pirinenca

Per El Periòdic

Les ones expansives del volcà Tonga detectades a l’aeroport de la Seu.
Les ones expansives del volcà Tonga detectades a l’aeroport de la Seu. | Twitter/AEMET_Cat

Les ones acústiques del volcà Tonga es van percebre fins al Pirineu segons van comunicar des de la plataforma global de notícies i periodisme ambiental de l’Agència EFEverde. Així, les dades obtingudes pel sensor sísmic instal·lat en la LSC van indicar que es van enregistrar fins a dues ones a la serralada pirinenca.

La primera va arribar als Pirineus cap a les 20.00 hores seguint la ruta més curta entre Tonga i la serralada; i la segona es va registrar quatre hores més tard després de recórrer el globus terraqüi en direcció contrària. Les dades obtingudes en la LSC permeten identificar la deformació del terra produïda pels segons pas de les ones de pressió, unes 36 hores més tard, les quals van arribar als Pirineus després d’haver circumval·lat novament la Terra i d’haver viatjat un total de 57.000 quilòmetres.

El CSIC va manifestar que és relativament habitual detectar dues o tres d’aquests passos en els sensors sísmics situats en zones amb poc soroll ambiental, tot i que la detecció sísmica de la deformació del terreny produïda pel segon pas de les onades acústiques és un fet excepcional que va posar en relleu la gran energia alliberada per l’explosió.

Tanmateix, des del Servei Oficial de l’Agència Estatal de Meteorologia de Catalunya (Aemet) van compartir per les xarxes les dues ones expansives detectades per l’explosió del volcà de Tonga percebudes des de l’aeroport de la Seu d’Urgell.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT