PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Una quarantena dels 152 refugiats ucraïnesos a Andorra són menors

El Govern incrementa sis cèntims per litre la devolució de les taxes als carburants a transportistes i taxistes

Per Victoria Gómez Pérez

Manifestants ucraïnesos el dia de la concentració pacífica en contra de la invasió de Rússia davant l’edifici administratiu del Govern.
Manifestants ucraïnesos el dia de la concentració pacífica en contra de la invasió de Rússia davant l’edifici administratiu del Govern. | SFGA/JAViladot

El Govern ha registrat fins a la data 152 refugiats procedents de la guerra a Ucraïna, dels quals una quarantena són menors d’edat que necessiten ser escolaritzats. Aquest, però, no és un problema, ja que en paraules del ministre Portaveu, Eric Jover, «la nostra legislació preveu que el dret [a anar a l’escola] va més enllà de la situació legal del menor» i de la seva família i, per tant, tots ells tenen accés de manera directa als tres sistemes educatius que s’imparteixen al país. A més, des d’Afers Socials «ja s’està contactant» amb totes les persones nouvingudes per adaptar-se a les seves necessitats i donar-los les sortides escaients. Així mateix, en els pròxims dies l’Executiu fixarà un contingent «assumible», si bé Jover va recordar que «hem d’entendre que som el país que som i si volem fer una acollida de qualitat, aquesta ha de ser proporcional». En aquest sentit, el ministre va informar que el topall de refugiats serà revisable cada dos anys i, en cas que sigui necessari acollir-ne més, es farà un altre decret, tot depenent de l’evolució de la campanya: «Si hi ha una aturada de la guerra, molta d’aquesta gent voldrà retornar al seu país. Hem d’entendre la diferència entre una situació puntual i un conflicte bèl·lic que s’allargui en el temps», va puntualitzar Jover.

Quant a l’ajuda humanitària procedent del Principat, des de la Creu Roja s’ha tancat el pròxim comboi que sortirà demà cap a la frontera amb Polònia, i que constarà d’un tràiler i un minibús de 31 places, amb 10 voluntaris carregats de productes de primera necessitat. 

D’altra banda, però també amb una implicació directa de la invasió russa a Ucraïna, el Consell de Ministres va decidir ahir incrementar sis cèntims per litre les devolucions dels impostos indirectes sobre els carburants als col·lectius professionals, com els transportistes i els taxistes. Així, si fins ara el retorn era de 10, 12 o 14 cèntims d’euro segons el tipus de vehicle i el seu grau de contaminació, a partir del nou reglament, i «de manera temporal i fins que no hi hagi una recuperació econòmica», serà de 16, 18 o 20 cèntims. «El que busquem amb aquesta mesura és, d’una banda, ajudar uns sectors que són altament consumidors d’hidrocarburs i que es veuen especialment afectats i, de l’altra, que hi hagi un impacte indirecte sobre el conjunt de la ciutadania», va declarar Jover, tot afegint que «de moment, no ens ho plantegem amb la població en general perquè els preus que oferim continuen sent més competitius que als països veïns, la capacitat fiscal que tenim de fer descomptes és molt inferior a la d’aquests veïns i apostem per l’ús del transport públic. Així doncs, la taxa verda es mantindrà intacta i aquesta devolució parcial suposarà, segons els càlculs del mateix Executiu, un menyscapte de més de mig milió d’euros per a l’Estat. 

Finalment, el ministre Portaveu va recordar que «aviat» FEDA apujarà les tarifes de la llum, tenint en compte que, malgrat que els preus continuaran sent «ajustats», la companyia ha de ser «sostenible». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT