PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern posa en marxa les sancions econòmiques a Rússia

Es bloquegen, entre altres, els actius de més de mil persones físiques i 92 empreses russes i bielorusses

Per Victoria Gómez Pérez

Imatge d’una casa de canvi amb el ruble sota mínims històrics.
Imatge d’una casa de canvi amb el ruble sota mínims històrics. | EFE

Seguint l’exemple de la majoria de països d’Occident, el Govern va presentar ahir en comissió legislativa les sancions econòmiques que Andorra imposa a Rússia i Bielorússia com a càstig per la seva invasió a Ucraïna. En paraules del ministre de Finances, Eric Jover, «l’objectiu és que tinguin el major impacte sobre els dirigents i poders fàctics perquè reconsiderin el conflicte bèl·lic i retornin cap a la pau». Tot i que és cert que en les últimes setmanes les sancions per part de la Unió Europea (UE) s’han multiplicat, Jover va voler matisar que «no venen de zero», sinó que troben el seu origen en l’any 2014 amb l’annexió de Crimea en el cas rus i en el 2006 en el cas bielorús, després de celebrar unes eleccions «poc democràtiques». «No era lògic centrar-se només en Ucraïna», va considerar el ministre, tot afegint que en els pròxims dies s’aniran desgranant la resta de mesures. Tot i això, des de l’Executiu són conscients que les sancions «tindran conseqüències molt minses perquè la presència de russos o bielorussos a Andorra no és molt significativa», però sí que era «important» aplicar-les perquè no utilitzessin el Principat per les seves activitats financeres davant la impossibilitat de fer-ho  en la resta de països del continent. 

Així, pel que fa a Rússia es bloquegen els actius de 875 persones físiques i 65 persones jurídiques, mentre que la llista de Bielorússia compta amb 183 persones físiques i 27 entitats associades. Tanmateix, es prohibeixen les transaccions amb el banc central i el fons d’inversió d’ambdós Estats, a més de l’afavoriment de polítiques que incentivin el comerç i les relacions amb ells, tenint en compte empreses sota control públic o relacionades amb la indústria armamentística o del petroli, entre altres. L’Autoritat Financera Andorrana (AFA) i les entitats bancàries seran les encarregades de comprovar que cap d’aquestes persones tingui comptes bancaris o negocis a Andorra, si bé Jover va assegurar que la voluntat és afectar únicament els oligarques relacionats amb el Kremlin i no «el rus estàndard que pugui viure al país». 

Amb tot, i davant la famosa llista negra que Rússia ha elaborat amb els països que li han imposat sancions –i en la qual s’inclou Andorra– el ministre de Finances va dir que «entenc perfectament la reacció», però que «esperem recuperar aviat les relacions bilaterals normals i que aquestes siguin excel·lents». La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va afegir que el pas que ha pres el Govern ha estat «molt important en la nostra política exterior», i calia «alinear-nos amb la UE». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT