PUBLICITAT

Andorra la Vella

El preu de la llum s’encarirà fins a un 20% a partir del mes d’abril

L’enllumenat públic i els carregadors per a vehicles elèctrics deixen de ser gratuïts

Per Victoria Gómez Pérez

La presidenta de FEDA, Sílvia Calvó, i el director general de la companyia, Albert Moles, durant la compareixença d’ahir.
La presidenta de FEDA, Sílvia Calvó, i el director general de la companyia, Albert Moles, durant la compareixença d’ahir. | SFGA/JAViladot

A partir d’aquest divendres, la factura de la llum s’encarirà entre un 15 i un 20% en les tarifes domèstiques i fins a un 20% en el cas dels grans consumidors. Així ho van anunciar ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i presidenta de FEDA, Sílvia Calvó, i el director general de la companyia elèctrica, Albert Moles, tot assegurant que s’ha intentat que l’augment repercuteixi «el mínim possible» en la ciutadania, però que és una qüestió de «necessitat» per la volatilitat que actualment presenta el mercat arran de la invasió russa d’Ucraïna. «Ho fem perquè FEDA ha de continuar sent el garant de subministrament energètic del país, ha de continuar tenint relacions amb els països veïns i no ha de deixar d’invertir en la transició energètica», va afirmar Calvó, que també va posar de manifest que la pujada del preu es fa a l’abril perquè «ja no cal la calefacció i tenim més hores de llum natural». Tanmateix, la ministra va afirmar que, en cap cas, l’escenari serà similar al d’Espanya i França, «amb pujades sistemàtiques i augments desmesurats», si bé no va poder prometre que no hi haurà nous increments al llarg d’aquest any. També cal destacar que actualment hi ha un miler de persones que s’acullen a una tarifa bonificada (sota criteri d’Afers Socials) i que aquesta es mantindrà. 

Moles, per la seva banda, va recordar que el 37% de l’energia elèctrica que es consumeix al Principat està exposada al preu de mercat de Espanya i França, mentre que la resta està coberta amb contractes fixes a vuit anys (els últims es van signar el 2019 i 2020) o és de producció andorrana, sobretot hidroelèctrica. D’aquesta manera, en un cas domèstic en què la factura mensual és de 31,72 euros l’increment serà de 5,18 euros; en un domèstic amb calefacció elèctrica de 85,05 euros de mitjana serà de 13,42 euros, en petits professionals i autònoms que cada mes paguen 173,70 euros serà de 27,04 euros; en professionals mitjans, botigues i restaurants que tenen una factura mensual de 909,75 euros serà de 200,46 euros i en el cas dels grans centres comercials que paguen uns 5.730 euros mensuals l’augment serà de 1.433 euros. En qualsevol cas, Moles va informar que «els augments de preu més significatius es faran en les hores de menys consum habitual» i, per tant, «no ens hem de preocupar» de quan fer servir els electrodomèstics, sinó que «hem de pensar en estalviar més en general». 

D’altra banda, Calvó va anunciar que també es cobrarà l’enllumenat públic, que fins ara era gratuït, i els comuns es faran càrrec del 50%, i que els punts de recàrrega per a vehicles elèctrics tindran un cost, ja que «són carregadors només d’emergència i per a turistes». 

Quant als comptes de FEDA, el director general va reconèixer que probablement aquest any també tancarà en negatiu, mentre que la ministra va apuntar que «cap companyia del món pot fer previsions de futur perquè no sabem cap a on anirà la guerra ni què passarà després». El ministre Portaveu, Eric Jover, va afegir que l’objectiu de FEDA «no és fer beneficis» i que els augments són necessaris per evitar «talls de subministraments» i per ser cada vegada més «sobirans» energèticament parlant. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT