PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Més de 220 refugiats ucraïnesos sol·liciten el permís de residència

Jover afirma que no hi ha cap persona física o jurídica de la llista de sancions a Rússia que es trobi al Principat

Per Victoria Gómez Pérez

Un carrer de Butxa amb tot d’armament rus destruït.
Un carrer de Butxa amb tot d’armament rus destruït. | Reuters/Alkis Konstant

Fins a la data, un total de 226 persones ucraïneses han presentat la sol·licitud per obtenir el permís de residència al Principat. Una xifra que està dins el topall marcat pel Govern en 250, segons va recordar el ministre Portaveu, Eric Jover. D’aquestes, 197 ja han rebut l’autorització per part del Servei d’Immigració i 29 resten pendents de la visita mèdica obligatòria o de rebre la vacuna contra la covid-19, imprescindible per poder ser acollits al país. A més, hi ha 88 menors ucraïnesos inscrits, dels quals 61 ja estan escolaritzats. Entre ells hi ha 18 infants que tenen entre zero i quatre anys, 68 de cin a 16 anys i dos d’entre 17 i 18 anys.

En relació amb les últimes imatges que arriben de la ciutat de Butxa i que mostren la barbàrie perpetrada per les tropes russes, Jover va assegurar que «el Govern d’Andorra condemna de manera rotunda i claríssima els fets ocorreguts». «Tots som conscients de l’horror que comporta un conflicte bèl·lic, però quan hi ha imatges que donen sospites d’atrocitats injustificables que van més enllà del previst, només podem estar molt entristits i condemnar-ho», va afegir el ministre. De fet, Jover va assegurar que l’aparició de cadàvers amb indicis de tortura o lligats de mans i peus no han fet més que «refermar la nostra línia d’aplicar sancions a Rússia, aportant el nostre granet de sorra». I és que malgrat que des d’un inici s’ha reconegut que les sancions per part d’Andorra eren més aviat «simbòliques», l’Executiu es mostra convençut que aquesta és la millor via per a l’aturada de la guerra. «Estem fent de manera molt freqüent accions diplomàtiques en tots els fòrums en què participa Andorra i sempre hem votat a favor de sancions molt importants, com la suspensió de la federació russa al Consell d’Europa, i el fet de posar pressió als seus dirigents», va assenyalar Jover.

Quant a una hipotètica existència de comptes bancaris del miler de persones físiques o jurídiques que consten a les llistes internacionals al Principat, el ministre Portaveu va explicar que actualment les entitats del país estan treballant amb l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) i la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand) i «es confirma que no hi ha presència d’actius». Tot i això, va recordar que les sancions també són importants per evitar que aquestes persones «utilitzin Andorra com a plataforma financera», davant la impossibilitat de fer-ho en els països veïns. 

D’altra banda, cal destacar que ahir el president del Consell Europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, van reconèixer que «tard o d’hora» serà necessari prohibir el gas i el petroli rus arreu del continent. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT