PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els sous inferiors a 27.130 euros anuals s’han d’apujar un 3,3% per llei

El transport públic serà gratuït i s’amplia el llindar pels ajuts a l’habitatge i a l’educació

Per Victoria Gómez Pérez

Accions per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania.
Accions per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania. | CÉSAR ARQUÍÑIGO
El bolquers i els productes d’higiene femenina passen a tenir un IGI súper reduït de l’1%

«Gestionar un país vol dir que tots estem interrelacionats. Si les empreses funcionen, els treballadors tenen feina». I sota aquesta premissa el Govern va presentar ahir les accions per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania, la mesura més destacada de les quals és l’augment dels salaris i les pensions. D’una banda, tots els sous de fins a 27.130,44 euros anuals (corresponents a unes 24.500 persones) s’hauran d’apujar per llei un 3,3% (d’acord amb l’IPC i un cop el text sigui aprovat «amb la màxima celeritat pel Consell General») i, de l’altra, el salari mínim passarà, a partir de l’1 de maig, dels 1.157,47 euros actuals a «la xifra psicològica» dels 1.200 euros. Això suposa, tal com va recordar el cap de Govern, Xavier Espot, que en només quatre mesos el salari mínim s’ha incrementat un 7%, fet que si bé té un impacte directe en molts empresaris, també ho suposa per a les arques de l’Estat –d’uns 600.000 euros anuals–, ja que moltes prestacions no contributives estan indexades al llindar econòmic de cohesió social equivalent al salari mínim. Així mateix, hi haurà un augment del 3,64% a les pensions de jubilació, invalidesa i viduïtat, que suposarà pel Govern una aportació de, com a mínim, un milió d’euros, però que arribarà a 3.200 persones.

En matèria d’Afers Socials, la ministra Judith Pallarés va informar que hi haurà una nova convocatòria d’ajuts a l’habitatge de lloguer amb criteris més flexibles, en què es reduiran de cinc a tres els anys de residència al país per poder accedir-hi o s’ampliarà el topall d’ingressos familiars. Això permetrà que 65 famílies que enguany es van quedar a les portes de les prestacions s’hi puguin acollir, així com un centenar de famílies extra.

L’objectiu d’aquest paquet de mesures també és fomentar l’estalvi energètic i la sostenibilitat ambiental i, per aquest motiu, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va anunciar un nou pla Renova d’1,5 milions d’euros, que se sumen a la partida de dos milions d’aquest any, per tal «d’ajudar les famílies de cara el pròxim hivern amb accions concretes i de fàcil execució», com canvis de sistemes de calefacció més eficient, instal·lació de plaques fotovoltaiques i substitució de finestres. 

En una línia similar, el transport públic serà gratuït amb l’objectiu que hi hagi un augment del seu ús i foment. Encara no hi ha data exacta per a la seva posada en marxa, però el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va calcular que en «un mes» començarà la prova pilot. «Amb la primera reducció tarifària es va notar un augment considerable i estem segurs que amb un cost a zero encarà ho serà més. Preveiem una inversió de 2,8 milions d’euros, que s’afegiran a l’1,2 ja calculats. Quan acabi la prova pilot, segons les valoracions dels usuaris i les companyies, decidirem si la mantenim o tornem al sistema actual amb un abonament de 30 euros mensuals i un bus jove de 15 euros», va apuntar Gallardo, tot afegint que «és evident que no només millorant la infraestructura, els horaris i la gratuïtat resoldrem els problemes de saturació que presenta actualment la nostra xarxa viària».

En un altre ordre de coses, la ministra Ester Vilarrubla, va assegurar que «conscients que cada vegada la vida és més complicada, no volem que es renunciï a l’Educació a canvi de les necessitats del dia a dia». Així, s’augmenta el llindar d’ingressos màxim per poder beneficiar-se dels ajuts a l’estudi, amb una aportació addicional de 450.000 euros, de la qual se n’han de beneficiar uns 250 alumnes, tant d’ensenyament obligatori com de superior.

Finalment, el ministre de Finances, Eric Jover, va donar a conèixer una reducció de l’impost dels hidrocarburs per a empreses, amb una aportació addicional de 800.000 euros. Es tracta d’una mesura adreçada als professionals del transport de persones o mercaderies (transportistes, taxistes i maquinària d’obres) que permetrà abaratir-los els costos logístics i de la qual en gaudiran 1.400 vehicles d’empresa. També hi haurà ajudes concretes per compensar la taxa d’emissions de CO2 i l’increment dels preus a causa de la crisi energètica, segons les funcions, mida i pes de cada vehicle. Jover també va fer pública la reducció de l’IGI del 4,5% a un 1% per a bolquers (per a nadons i adults) i als productes d’higiene personal i íntima femenina.

Tot plegat, va considerar Espot, és una decisió històrica que tindrà un cost de vuit milions d’euros i un deute que «no serà gratuït». «Sabem que estem hipotecant certs projectes de futur, però l’obligació del Govern és establir prioritats», com demostrar, «una vegada més», que «estem al costat de la ciutadania», va declarar el cap de l’Executiu, mentre Jover ha avisat que caldrà «segur» una modificació del marc pressupostari i de la gestió estratègica. Excepte la pujada del salari mínim, la resta de mesures entraran en vigor quan les aprovi el Consell General, i es podrien tramitar per la via de la màxima urgència. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT