PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’oposició en bloc creu que el pla de xoc de l’Executiu no és suficient

PS i Terceravia afirmen que s’han presentat les mesures per paliar l’1M

Per Victoria Gómez Pérez

Imatge aèria general de la vall central.
Imatge aèria general de la vall central. | MARICEL BLANCH

L’oposició considera que les accions per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania que dimarts va presentar el Govern són insuficients. Primerament, el Partit Socialdemòcrata (PS) va titllar de «pegat» la proposta, tot reconeixent que si bé «donen una mica d’aire», «no resolen els problemes d’arrel». Així, el primer secretari del PS, Gerard Alís, va apuntar que «ja no és que el govern de DA no vulgui, sinó que no sap com fer-ho. Continua donant almoina i es carrega el model econòmic actual sense donar una alternativa». I és que, malgrat que el cap de Govern, Xavier Espot, va fer pública una pujada dels salaris i un increment de les ajudes socials, «és evident», en paraules d’Alís, que «no n’hi ha prou i això es veurà aquest diumenge quan la gent sortirà al carrer», coincidint amb la manifestació de l’1 de maig. De fet, segons els socialdemòcrates, l’Executiu hauria intentat frenar aquesta protesta amb la presentació «in extremis» d’aquestes mesures «quatre dies abans» de la concentració. 

Una opinió similar té el president de Terceravia, Josep Pintat, que va lamentar que no se’ls hagi tingut en compte per elaborar les propostes de millora i va creure que el Govern actua per «acció-reacció». «L’acció és la manifestació de diumenge i la reacció són les mesures». I va afegir: «Si aquesta setmana no fos 1 de maig, a les portes d’eleccions, no haurien de justificar res. Però quan la gent surt al carrer a cridar, el Govern reacciona». Des del seu punt de vista, la pujada dels salaris i les pensions no serà suficient, tenint en compte que l’IPC del mes de març va ser del 4,9%, a causa, bàsicament, dels productes frescos i els carburants. «La reducció de l’IGI a l’1% de bolquers i compreses no té en compte els productes frescos i la taxa als carburants l’ha posat el mateix Govern», va observar Pintat, que també va demanar esperar a tenir l’informe final per poder fer una valoració més acurada.

Tornant als socialdemòcrates, cal destacar que tant Alís com el secretari d’Organització, Pere Baró, van avisar que, amb tot, les mesures tindran un impacte directe en les arques de l’Estat i «s’haurà de veure qui ho resol, fet que ens durà a un altre debat, que és una reforma fiscal profunda, perquè tothom hi contribueixi segons els seus ingressos». Tanmateix, no van desaprofitar l’ocasió per tornar a carregar contra la gestió de FEDA, assegurant que «no volem que ens passi el mateix, que ens diuen que no ens pugen els preus durant un temps i ens fan la pujada de cop». «I sempre paguem els mateixos: no són els grans andorrans, som els treballadors i els autònoms», va etzibar Baró. El PS també va demanar asseure’s a negociar, si cal, un pacte d’Estat, però «amb un full amb blanc i no amb les idees ja imposades, que això és un problema de DA». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT