PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS demana implantar el tercer pagador en dos mesos

El partit assegura que hi ha persones sense assistència mèdica per no poder avançar els diners

Per Victoria Gómez Pérez

L’entrada a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS).
L’entrada a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). | SERGI PÉREZ

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS) encomana al Govern implantar la figura del tercer pagador en un termini de dos mesos. Es tracta d’una proposta que s’arrossega des de l’any 2014 i des de Cristina Rodríguez fins a Joan Martínez Benazet, passant per Carles Álvarez Marfany, tots els ministres de Salut de les últimes tres legislatures l’han promès. Cap, però, ha estat capaç d’implantar-la, si bé Benazet sí que va reconèixer que estaria directament relacionada amb la cartera de serveis i, per tant, ambdós projectes serien una realitat simultània. «Entenem que si s’ha aprovat la cartera de serveis, malgrat les mancances presentades, el tercer pagador s’ha d’haver treballat en paral·lel i no hi ha cap dificultat per tirar-lo endavant», ha considerat avui la consellera general Susanna Vela. A més, el president del grup, Pere López, ha recordat que sempre «s’havia posat com a excusa» la complexitat informàtica, però que aquesta és una qüestió ja «resolta» –perquè ja es fa amb les visites al metge referent i al Servei d’Urgències en què el pacient abona només el 25% de la factura– i «només suposa una decisió política immediata». «Tècnicament és molt fàcil tenir el tercer pagador; és un tema de sensibilitat, de voler facilitar l’accés a la sanitat a tothom», ha insistit Lopez, tot afegint que si l’Executiu «no ho veu així» és perquè «no són conscients de la realitat del país».

I és que el tercer pagador també està directament relacionat amb el poder adquisitiu de la ciutadania. En aquest sentit, els socialdemòcrates creuen que el Govern l’hauria d’haver inclòs en el seu pla de xoc per pal·liar la crisi econòmica actual, ja que «hi ha persones que no se sotmeten a tractaments mèdics perquè no tenen els diners per avançar-los». «És cert que la seguretat social torna el 75% l’endemà, però això igualment suposa pagar 200, 300, 400 euros de cop i, tenint en compte com estan les pensions actualment, pot ser la diferència entre pagar-ho o no», ha afirmat el líder socialdemòcrata, que ha matisat que «no estem demanant la gratuïtat de les proves, sinó pagar només la part que pertoca». Així mateix, ha apuntat que el tercer pagador també representaria una despesa en salut pública perquè «si s’ajorna un tractament per motius econòmics, pot ser que al cap d’un temps la patologia sigui més greu i més cara».

D’aquesta manera, i passant el missatge que els ha fet arribar especialment la Federació de la Gent Gran i l’Associació de persones amb diversitat funcional d’Andorra (FADD), el PS proposa aplicar com més aviat millor el tercer pagador en proves diagnòstiques, biològiques i receptes mèdiques. «Actuem en representació dels col·lectius que més ens ho han demanat; és un bon moment per tirar-ho endavant [...] Volem que es debati i s’aprovi i que no s’ajorni més», ha manifestat López. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT