PUBLICITAT

Els Bombers catalans demanen extremar l’atenció a la natura

Al juny i al juliol han fet menys serveis que els dos anys anteriors

Per El Periòdic

Tot coincidint amb l’inici del mes d’agost, i amb la major presència de visitants en zones de muntanya, els Bombers de la Generalitat van fer una nova crida a la població perquè extremin les precaucions en les seves sortides al medi natural. El cos va confirmar que en aquestes dates «s’incrementa el total de rescats i salvaments de persones» i, de fet, l’agost és el mes de tot l’any en què tenen més feina en aquest àmbit.
L’any 2020 es va arribar al màxim de salvaments i rescats en un mes d’agost, tot coincidint amb la fi del confinament global per la covid. La xifra es va estabilitzar l’any passat, però amb una tendència ja consolidada a superar la barrera dels 200 serveis. Segons els Bombers, «l’augment dels serveis de salvament i rescat de persones al medi natural comença a notar-se al mes de juny; progressivament i fins a l’agost, cada mes supera l’anterior». La xifra, però, comença a tendir a la baixa al setembre, per tornar a incrementar-se puntualment a la tardor.
Quant al balanç general, entre els mesos de juny i juliol es van fer 352 serveis. És una xifra lleugerament inferior a la dels salvaments i els rescats realitzats en aquests mateixos mesos els dos anys anteriors.
La majoria de serveis són per fer rescats de persones accidentades a la muntanya. Aquest tipus de servei representa el 68,5% dels que s’han fet entre l’1 de juny i el 31 de juliol de 2022. L’any passat, en el mateix període, aquest tipus de rescat va representar la mateixa xifra (68,5%), mentre que el 2019 i el 2020 (comptant, també, juny i juliol), no va superar el 64%. Sumant les dades de tot l’estiu, hi ha hagut un augment gradual: l’any 2019 aquests rescats de muntanya van representar el 60,5% del total; el 2020, 62,3%; i per l’any 2021, ja van arribar al 66,25%; és a dir, dos de cada tres rescats. 
Dissabtes i diumenges són els dies en què es fan més serveis al medi natural. L’any passat, per exemple, entre l’1 de juny i el 31 de juliol, el 44,9% dels salvaments i els rescats es van fer en cap de setmana (164 de 365). Enguany, aquest percentatge d’activitat en dissabte i diumenge s’ha elevat fins al 48,3% (170 de 352) en el mateix període.
Per tot plegat, els Bombers de la Generalitat posen l’accent en un conjunt de recomanacions: tenir clar què es va a fer a l’aire lliure, amb qui, quan i on; planificar l’activitat d’acord amb la capacitat física, els horaris, els recorreguts i els desnivells; consultar les guies i mapes i la predicció meteorològica; portar la roba i el calçat adients; carregar la motxilla amb instruments, aigua i menjar necessaris; conèixer les tècniques necessàries per a l’activitat que es vol realitzar, i minimitzar els riscos.
Així mateix, el cos demana que s’eviti l’exposició a riscos innecessaris en aquests espais. Per això, cal assegurar-se que està permès banyar-s’hi, comprovar que no hi hagi cartells que adverteixin d’algun perill, no banyar-se a les zones delimitades per a esport aquàtic, tenir el telèfon mòbil a mà i confirmar que hi ha cobertura. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT