PUBLICITAT

El llarg plaer de la brevetat

ELISENDA VIVES
Historiadora

Després de la intensitat d'un dia amb totes les condicions favorables per comprar llibres i negociar amb unes roses que han posat parèntesi a pluges i a un fred de campionat, arriba el moment de replantejar-se què s'ha de fer amb tota la col·lecció de llibres que encara no s'han llegit, d'ara i d'anys enrere, no per falta de ganes. Importantíssim el temps de la lectura. Importantíssima la lectura, una cosa que ningú no discuteix però que rarament s'aplica gaire. Tant és així que la Unesco escull cada any una ciutat de la lectura, reconeguda pels seus mèrits d'edició i foment lector i mitjançant la qual es pot estendre l'ús d'aquesta eina perfecta que és el llibre. El problema, però, és fer-la servir, i sense dubte aplicar-la. Amb constructiva enveja, admiro les persones que recorden les lectures, que citen de memòria autors, textos, fragments i, sobretot, idees, d'allò que han llegit. Qualitat principal, que demana no solament bona i ordenada memòria, sinó també un llapis, almenys, i paper si és possible.

Feliçment, la producció augmenta, sembla infinita la manera d'explicar històries, de pensar com han de ser les coses, de combinar paraules. S'afegeix a l'increment productiu, el creixement del nombre de pàgines, no solament a les novel·les, sinó en llibres d'assaig, de manera que la inversió d'hores per acostar-se a una obra està plena d'obstacles.

Fa 17 anys, Serge Halimi va publicar una obra, que era força breu, que bé, Les nouveaux chiens de garde, en què a més de denunciar els grups de pressió per crear opinió assenyalava la capacitat inaudita de determinades stars dels media per llegir com a mínim cinc llibres gruixuts, densos i complexos en menys d'una setmana, i comentar-los immediatament. Lectura en diagonal devien fer les stars, potser només és un afer de tècnica.

Fer durar un plaer, una escena en una pel·lícula, el relat d'una història, un vers de només onze síl·labes, un paisatge, una peça musical és un objectiu que si s'aconsegueix és extraordinari. Per això llegim, anem al cinema o freqüentem concerts, per trobar aquests moments excelsos que només algú sap fer.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT