PUBLICITAT

Coalicions curioses

FERRAN COSTA
EMPRESARI

Periodic
Foto:

La notícia de la setmana passada, políticament parlant, va ser, sens dubte, el comunicat de premsa emès conjuntament per Demòcrates per Andorra i Coalició d'Independents, la formació política parroquial que governa la capital amb Maria Rosa Ferrer al capdavant.

Segons el comunicat, les grans línies programàtiques tant del Govern com del comú són coincidents, per la qual cosa s'ha acordat d'iniciar les tasques per establir un pacte que permeti concórrer en coalició a les properes eleccions generals de començaments del 2015, ja a tocar, i a les eleccions comunals, d'aquí a un any.

El Govern de Demòcrates per Andorra ha portat a terme, durant tota aquesta darrera legislatura, un munt de polítiques socialdemòcrates. De fet, al Consell veus del Partit Socialista i de l'escindit Socialdemocràcia i Progrés han manifestat el seu acord sobre les polítiques governamentals perquè eren les que justament ells ja defensaven en el seu programa electoral. Al contrari de DA, que va arribar al poder amb un programa electoral amb propostes diferents de les que ha acabat implementant.

Les polítiques de DA coincideixen amb les de Ferrer i és evident que el Govern segueix fidelment paràmetres socialdemòcrates. No cal anar gaire enrere per recordar que el nucli dur dels socialdemòcrates estava format per Jaume Bartumeu, Jordi Cinca i Maria Rosa Ferrer. Aquests polítics no han amagat mai els seus orígens i els seus referents ideològics. A ningú no se li escapa tampoc que un dels pesos pesants de l'actual Govern de DA ha estat i és Cinca.

Amb l'anunci, dijous passat, que Ferrer i Martí aniran de la mà, s'obre un escenari si més no curiós. Alguns membres de DA creuen, segurament, que la coalició farà sumar vots. Si no ho creguessin així, de ben segur que no s'hauria arribat a aquesta decisió. Però, com ja hem dit altres vegades, l'aritmètica matemàtica no sempre és aplicable en l'àmbit polític.

DA va arribar al poder després d'aixoplugar sota una mateixa marca una gran heterogeneïtat d'ideologies, amb integrants provinents d'un ampli espectre polític. Després de quatre anys governant, ja hem vist quines són les polítiques que aplica i molts votants d'aleshores se'n desmarquen clarament. El pacte amb Maria Rosa Ferrer farà també que no li tornin a donar suport molts votants que no es consideren socialdemòcrates. Sorprenentment, els qui ho són tindran feina a escollir, ja que tindran al seu abast tres formacions polítiques que apliquen postulats socialdemòcrates: el Partit Socialdemòcrata, Socialdemocràcia i Progrés i Demòcrates per Andorra. H

empresari



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT