PUBLICITAT

Eleccions comunals, referèndum i el llop de la faula

Ha passat ja un mes després de les eleccions comunals del 13 de desembre i els nous comuns ja estan en funcions, plens de bones intencions. Avui, voldríem fer una anàlisi dels resultats d’aquells comicis a la Parròquia d’Encamp; i això, de ben segur, des del nostre humil punt de vista. A vegades els comentaris en calent no són els més encertats! 
 
Tots hem seguit els debats apassionats de les nits electorals entre polítics que intenten explicar a la ciutadania que tots han guanyat, que ningú ha perdut i que continuaran fent les coses com fins ara. El més llastimós és que l’elector, el que ha expressat el seu vot a les urnes, se sent enganyat, manipulat, i doncs pensa que l’expressió de la seva voluntat a les urnes no ha servit per res. Aquest podria ser un motiu, segur que n’hi han d’altres, del per què del creixement de l’abstenció i dels vots en blanc o nuls!
 
El dia 14 de desembre, l’endemà de les eleccions comunals, apareixia en un mitjà escrit del nostre país un article d’opinió del senyor Jordi Mas, encara cònsol d’Encamp (no excònsol com ho escriu en l’article), en el qual afirmava que «el triomf  l’esperava per la feina feta durant tot el mandat... i que d’aquesta manera queda refermat el projecte amb Saetde».
 
De feina feta, en interès de la parròquia, durant aquest consolat, des del nostre punt de vista, poc rastre en quedarà! 
 
Però el que ens xoca molt i molt, és el lligam que fa el Sr. Mas entre els resultats electorals del 13 de desembre i el projecte amb Saetde; suposem que per projecte vol parlar del ja famós acord d’intencions que es va signar amb el representant dels socis majoritaris, sense que aquest sigui facultat per l’Assemblea General de la societat per fer-ho! I entenem que l’exmandatari del comú és pensa que, vistos els resultats de les votacions, la parròquia d’Encamp ha donat validesa a aquell mal acord!
 
Vegem: el decret del BOPA número 72 de 27/10/15 fixa la data de les eleccions comunals el dia 13 de desembre del 2015; no parla ni de referèndum ni de plebiscit! Després del recompte i amb el 42,22% dels vots vàlids la llei electoral ha donat la majoria del Comú a UP+DA que, tot sigui dit, ha perdut més del 30% dels vots en quatre anys! A les eleccions comunals del 2011, UP+DA va obtindre el 72,83% dels vots vàlids. 
 
UP+DA: 830 vots, 8 escons. 
Ld’A: 632 vots, 2 escons.
PS: 504 vots, 2 escons.
 
El Sr. Jordi Mas, però, va més enllà i interpreta els resultats d’aquestes eleccions comunals com si es tractés d’un referèndum sobre l’aprovació, pels electors, de l’acord d’intencions signat entre el comú d’Encamp i el representant dels socis majoritaris de Saetde. El Sr. Mas s’enganya, el susdit decret del 27/10/15 convoca les eleccions comunals per elegir els consellers que seuran als comuns els pròxims quatre anys, i prou. 
 
Imaginem-nos, però, seguint la interpretació equivocada de l’excònsol, que els resultats electorals del 13 de desembre a la parròquia d’Encamp els transposéssim a una consulta referendària sobre la qüestió d’ordre polític: Encampadans, esteu d’acord amb el redactat de l’acord d’intencions signat amb el representant dels socis majoritaris? Sols podrien haver-hi dues alternatives de resposta: SÍ o NO, més el vot en blanc. El recompte ja està fet, i el va fer el Sr. Mas el diumenge 13 de desembre a la nit:
 
SÍ (UP+DA) 42,22%
NO (Ld’A+PS) 57,78%
 
Pataplaf, les bones relacions amb el representant dels socis majoritaris se’n van en orri!
 
 Tot i això, nosaltres continuem pensant que Saetde ha de ser el motor turístic i econòmic de la parròquia tant a l’hivern com a l’estiu, amb o sense la família Viladomat. Repetim, amb o sense la família Viladomat, ja que tots hem pogut llegir als mitjans escrits del país que aquests socis tenen la intenció de vendre’s les seves accions. I més, el representant seu es permet declarar que «té desconfiança genètica en el comú per la història» i més greu encara afirma que «volent castigar el comú castigàvem el Pas!».
 
És la primera vegada, en totes les nostres vides civils i polítiques, per cert bastant llargues, que veiem que algú vulgui castigar una institució del nostre copríncipat! Mai cap andorrà, ni cap resident, s’havia atrevit a vomitar una tal monstruositat! Però, és que aquest ‘personatge’ es pensa que està per sobre del bé i del mal, que impera les nostres institucions mil·lenàries a l’estil del llop d’aquella faula de La Fontaine que es va cruspir un corderet tot dient-li: «Seràs castigat de la teva temeritat»?
 
 Hi ha una gran diferència però, entre la faula escrita al segle XVII, en la qual el seu autor presentava una sàtira de la societat de llavors, i la realitat actual: el llop en aquest cas ni castigarà el corderet ni se’l menjarà! Esperem que les autoritats comunals novament elegides, treballant per l’interès general, defensin aferrissadament l’anyell i no el deixin castigar pel carnívor que està a l’aguait! Avui, a Andorra, no guanya la llei del qui es pensa ser el més fort, sinó que preval la raó de la llei de tots! Els cacics que havien tallat el bacallà en altres encontrades llunyanes, aquí, a Andorra, no hi tenen cabuda...
 
I ja per acabar, ara que ha passat la febre de les eleccions, proposem al nou comú liderar un seguit de reunions públiques per informar els encampadans sobre l’origen, el present i el futur de Saetde,  amb diferents taules rodones, fent-hi intervenir experts i les persones que ho desitgin. Estem segurs que la gran majoria dels habitants de la parròquia agrairan conèixer millor aquesta nostra societat.  Després, una vegada la població informada, el comú podria decidir convocar un o més referèndums sobre un tema tan important com és el futur de la neu i de la muntanya a Encamp. Estem convençuts que, fent-ho d’aquesta manera, podríem retrobar, en aquest afer, una gran unitat parroquial per al bé de tots nosaltres. Pròsper any nou a tota la parròquia. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT