PUBLICITAT

Qüestió de prioritats

Prioritzar sempre és un exercici complex i en temps de crisi encara ho és més. Un exercici bàsic per tal de definir una estratègia i ponderar allò que es considera més important, d’allò que no ho és tant. És per aquest motiu, i ara que ja han passat dos mesos des de l’inici de la crisi sanitària de la Covid-19 i que s’han pres multitud de mesures, que els socialdemòcrates hem considerat que era un bon moment per demanar al Govern si hi ha hagut un replantejament del contingut del pressupost de l’any 2020, aprovat el passat 27 de febrer. 

El pressupost és bàsic pel funcionament de tot Estat i pel bon Govern. El pressupost és qui estableix les possibilitats i límits d’actuació de tot Govern i per a les conselleres i els consellers generals, és també una eina de control a la mateixa acció governamental. A més a més, el pressupost és la via més efectiva per copsar quina és la línia o orientació de cada Govern i quines prioritats socioeconòmiques, culturals, mediambientals... s’estableixen. 

Per tant, la informació que hem demanat ens permetrà conèixer quins projectes prioritza el Govern, per cada ministeri. Per exemple, en el cas del Ministeri d’Ordenament Territorial, hem pogut saber per la premsa que s’ha considerat imprescindible l’actuació a la Portalada i que es vol continuar el projecte de la passarel·la que ha d’unir la plaça del Poble amb el carrer de la Vall, però encara no sabem què es vol fer amb inversions anunciades com ara la d’habitatge d’ús social, la transformació digital de l’administració o la creació d’un parc tecnològic.

Com plantejava a l’inici, comprenc que l’exercici de prioritzar mai és fàcil i suposa una responsabilitat afegida en temps de crisi com la que estem vivint. Però una crisi és també una oportunitat per repensar allò que un dia es va aprovar. La crisi de la Covid-19 no ha de ser l’excusa o justificació per acabar amb determinades inversions que fa poc més de dos mesos es consideraven i es presentaven com a primordials.

I, pels socialdemòcrates, projectes com la construcció d’habitatge d’ús social o la creació d’un parc tecnològic esdevenen bàsics en els moments que estem vivint i viurem. El primer, perquè aquesta crisi encara reforçarà més la necessitat d’apostar per una política d’habitatge ferma i decidida per acabar amb una de les principals problemàtiques del país; i el segon, perquè considerem que l’èxit de la diversificació econòmica requereix més mitjans econòmics i, en afegiment, és un projecte que donaria oportunitats a noves fornades de joves científics del país, permetent l’arribada i acollida d’empreses vinculades als sectors tecnològics, biològics, numèrics i d’altres.

El replantejament del pressupost del 2020 i el dels anys següents és i serà una oportunitat per afrontar nous debats estructurals pel futur del nostre país i de les noves generacions. Nous debats que permetin reconsiderar per quin model d’Estat apostem i quin paper volem donar-li a aquest al nostre dia a dia, com a garant del nostre benestar social.H
Conseller general del grup parlamentari socialdemòcrata.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT