PUBLICITAT

Maria del Mar Coma Candidata d’ACO + DA + SDP + Independents a Ordino per a les eleccions comunals del 17 de desembre

«L’habitatge és un problema de país i es resoldrà si l’afrontem globalment»

Per Alba Cladellas

La candidata a cònsol major d'Ordino, Maria del Mar Coma.
La candidata a cònsol major d'Ordino, Maria del Mar Coma.

Maria del Mar Coma és candidata d’ACO + DA + SDP + Independents a Ordino per a les pròximes eleccions comunals del 17 de desembre. Llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses (ADE) per la Universitat de Tolosa, va entrar al món de la política com a consellera del Comú en la legislatura 2004-2007.

–Un dels temes centrals de la campanya és el laboratori P3 de Grifols que es vol instal·lar a la parròquia. Quin és el seu posicionament?
–Jo no diria que el Centre de Recerca és un tema central de les eleccions, però en qualsevol cas la meva posició és molt clara: si soc la cònsol d’Ordino no deixaré fer el Centre de Recerca de Grífols si no compleix totes les garanties de seguretat. Com va dir el cap de Govern fa uns dies: el Centre de Recerca només es farà si compleix tots els requisits de seguretat i si genera activitat econòmica i llocs de treball qualificats per als nostres joves. 

–Sent Ordino una Reserva de la Biosfera, no creu que és contraproduent?
–Un Centre de Reserva de primer nivell i amb totes les garanties tecnològiques i de seguretat només referma la vocació d’Ordino de ser un referent de salut i sostenibilitat. Li torno a dir, el Centre de Recerca de Grifols només es farà si compleix tots els paràmetres de seguretat i reforça ser Reserva de la Biosfera. La Unesco ja va deixar clar que és compatible.

–Rebre empreses que diversifiquin l’economia de la parròquia és important, però també ho és respectar el medi ambient. Com tenen previst fer-ho?
–Ordino és un referent en la preservació del medi ambient. Les empreses que es volen instal·lar a la parròquia han de tenir la sostenibilitat com a element central dels seus valors i actuacions. L’empresa més important de la parròquia, Ordino Arcalís, n’és el millor exemple.

–En l’àmbit mediambiental i de preservació dels boscos, tenen alguna cosa prevista?
–El medi ambient i els boscos són una part essencial de la parròquia, de la nostra identitat i del model de desenvolupament econòmic d’Ordino. L’Organització Mundial del Turisme ens ha guardonat com a millor poble turístic. La Unesco ens ha qualificat com a Reserva de la Biosfera. Aquests és el camí. Tenim moltes iniciatives per potenciar-ho: condicionar noves rutes turístiques, la potenciació del sector agro-ramader o el pla de sanejament dels boscos són alguns exemples.

–El 2019 es va aprovar un pla d’urbanisme que ha provocat una construcció desmesurada a la parròquia. Què tenen previst fer per pal·liar-ne els efectes?
–El creixement de la parròquia el va fomentar el pla urbanístic de l’any 2006 promogut pel Sr. Dolsa. Un pla d’urbanisme que permetia fer una planta més a totes les construccions. En el seu mandat es van autoritzar més metres quadrats que els darrers quatre mandats. Per això el pla del 2019 ja va reduir les possibilitats de construcció del pla del 2006. Tot i així, quan vam veure que a tot el país  l’economia i la construcció s’acceleraven, vam decidir tornar-nos a avançar per garantir el nostre model de creixement sostenible. Hem preservat els pobles, hem potenciat una construcció de muntanya integrada, i ho continuarem fent. La clau és planificar, fer cas dels estudis de càrrega i ser valents. Ordino és un referent a Andorra i ho seguirà sent. 

–L’habitatge és un problema que està afectant durament els ciutadans del nostre país que veuen com cada vegada és més difícil trobar un pis de lloguer. Tenen prevista la construcció de pisos de lloguer assequible a Ordino?
–Aquest és un problema de país i només el podrem resoldre si l’afrontem globalment. Ordino també ha de formar part de la solució, però ho ha de fer des de la justa mesura i en la proporció del nombre d’habitants que tenim. El Govern es va comprometre a adquirir dos edificis a la parròquia per transformar-los en habitatges de lloguer assequible, això suposarà posar a disposició 38 pisos. El Comú disposa de terrenys que es podran posar a disposició de Govern per ampliar més, si cal, aquesta oferta. Però com li deia hem d’afrontar aquest tema com un repte global i els comuns el primer que hem de fer és contribuir amb dades per planificar la solució. En el que no estem d’acord és en llençar propostes improvisades, com la que fa el Sr. Dolsa, de fer 200 pisos socials sense cap planificació, sense saber com es pagaran i sense encaixar-los en una planificació nacional. 200 pisos són més dels que es preveu fer a les dues parròquies centrals i més poblades d’Andorra.  

–El geriàtric ha estat un dels temes més debatuts aquesta legislatura, fins al punt que hi va haver divisió dins la majoria. Què proposen des de la seva candidatura? 
–Teníem i tenim un total consens en la  necessitat de fer un centre socio-sanitari per a la gent gran. La discrepància ha estat en la ubicació i en el calendari. Pensem que abans de tancar el projecte cal formalitzar amb el Govern els serveis i les places convencionades que tindrà el centre. La política és diàleg, proposar, cedir i avançar. Amb aquest tarannà durant vuit anys el Comú liderat pel cònsol ha fet una gran feina i això és el que compta. Farem el centre socio-sanitari, serà una prioritat. Volem que els nostres padrins puguin passar la seva vellesa on sempre han viscut. La societat ha evolucionat i no és evident que les persones a mesura que ens fem més grans puguem estar cuidats a casa per la família. Des de les institucions públiques tenim l’obligació de vetllar perquè els padrins estiguin ben cuidats a prop de casa seva.

–Parlem de gent gran, però també cal fer-ho dels joves. Quines creu que són les iniciatives que poden entusiasmar els joves a viure a Ordino?
–Ordino ja té una àmplia proposta d’activitats per als nens i els joves. Hem de continuar potenciant les activitats a la ludoescola i a l’espai d’art La Capsa. En aquest mandat volem potenciar més el punt d’informació juvenil com a lloc de trobada dels joves. També volem crear un espai per als joves a la Cortinada. Espais que se’ls puguin fer seus i que els puguin gestionar ells.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT