PUBLICITAT

Marc Montané Doctor en quiropràctica

«El sistema nerviós és la base de la quiropràxia»

Per Laura Gómez Rodríguez

Marc Montané va obrir el centre Quiropràctica Andorra fa set anys
Marc Montané va obrir el centre Quiropràctica Andorra fa set anys

Marc Montané es va formar en una terapia que s’ha anat coneixent cada cop més: la quiropràctica. Una terapia alternativa que planteja treballar les malalties des de l’anàlisi del sistema nerviós. Fa set anys que va obrir el centre Quiropràctica Andorra, a Escaldes-Engordany. A més, explica que les sessions quiropràctiques són més un massatge al cos. És tota una ciència que, en molts aspectes, és complementària a la medicina tradicional.

–En què consisteix la quiropràctica?
–És la primera teràpia manual al món. És una ciència que es basa en el diagnòstic neurofisiològic basat en la teoria que la salut i la malaltia són processos de vida amb relació a la funció del sistema nerviós, el qual pateix afectacions per tres grans causes: mecànica (caigudes, males postures, traumes, etc.), bioquímica (mals hàbits alimentaris, fumar, etc.) i mental - emocional, que són la causa de la malaltia. La restauració i el manteniment de la salut depenen d’una funció normal del sistema nerviós. El diagnòstic és la identificació dels irritants nocius i el tractament és treure’ls amb un mètode el més conservatiu possible.

–Fa quan que es va obrir el centre Quiropràctica Andorra? D’on sorgeix la idea?
–Fa set anys vam decidir ajuntar dos centres, per poder donar un millor servei i sobretot un millor coneixement de la professió.

–Quina titulació té?
–Són sis anys d’estudi. El títol és de doctor en quiropràctica (Doctor of Chiropractic, D.C.) en qualsevol escola reconeguda arreu del món.

–Des de quan va començar a interessar-se per la quiropràctica?
–Mentre estava fent la meva formació en fisioteràpia, vaig conèixer la quiropràctica. Em vaig adonar que podia aportar molt més als pacients gràcies a la quiropràctica.

–Per a què serveixen les sessions de quiropràctica?
–Les sessions serveixen per a poder veure com reacciona el sistema nerviós del pacient als estímuls amb l’objectiu de la millora de la salut i controlar si el pacient segueix les pautes: exercicis físics, respiratoris, canvis alimentaris, etc.

–Quines són les bases de la quiropràctica?
–La base és l’estudi del sistema nerviós, que se situa dins del crani i tota la columna vertebral fins a la pelvis. Però no s’atura aquí, sinó que va fins a la punta dels dits de les mans, fins a la punta dels dits dels peus, també a tota la part interna: sistema cardiopulmonar, digestiu i genito-urinari. Per aquesta raó, en quiropràctica és important veure el cos en la seva globalitat.

–És una mena de medicina alternativa?
–És una teràpia alternativa i complementària. És una ciència amb moltíssims estudis realitzats per fomentar la seva eficiència. És un art per la manera de practicar la multitud de tècniques quiropràctiques. És una filosofia, en veure la capacitat de curació que té el cos quan està lliure de tensions afectant el sistema nerviós.

–Quina és la relació que té la quiropràctica amb la medicina?
–Són moltes, ja que ens basem en el cos humà. Durant els estudis quiropràctics, gràcies a la medicina, podem aprendre sobre l’anatomia, la fisiologia i les patologies. Tenim molta base tècnica que ve de la medicina: controlar la tensió arterial, els reflexos neurològics, els testos musculars, etc. En alguns països, els quiropràctics poden fer radiografies i ultrasons. Tot això forma part dels estudis.

–Són compatibles?
–Sí. Són compatibles i complementaris. El quiropràctic és un especialista sobretot de la columna vertebral. Un punt de vista complementari i específic, que té com a objectiu comú la millora del pacient. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT