PUBLICITAT

Stéphanie Maia Psicòloga clínica del Centre Andorrà de Psicologia

«El sexe estimula el sistema immunològic»

Per Judith Sáez

Stéphanie Maia
Stéphanie Maia

El confinament pot ser avorrit i fins i tot, provocar ansietat. Stéphanie Maia, del Centre Andorrà de Psicologia, i les seves companyes Alicia Aleix, Mariona Calvis i Anna Verdaguer, recorden que mantenir sexe ens pot ajudar a gestionar-ho.
 
–És beneficiós mantenir sexe en la lluita contra el coronavirus?
–Per descomptat. Tenir relacions sexuals s’ha associat en ocasions innombrables amb millors estats d’ànim, relaxació psicològica i fisiològica. Ara és el moment de tenir aquesta sexualitat ansiosa que el dia ple d’obligacions i responsabilitats ens ho dificulta. 

–Redueix els nivells d’estrès?
–Sí, mantenir relacions sexuals allibera l’estrès de moltes maneres. D’una banda, estar prop de la nostra parella, abraçar-nos, tocar-nos i fer-nos petons ens fa sentir bé donat que alliberem neurotransmissors que acceleren el sistema de plaer i recompensa del cervell. Després del clímax, una regió del cervell, anomenada hipotàlem, provoca l’alliberament d’oxitocina i s’experimenta una disminució de l’activitat de l’amígdala que està relacionada amb l’ansietat i la por. Això provoca que es compensin els efectes del cortisol. Per tant, es redueixen els nivells d’estrès i ansietat.

–Tenir orgasmes també ens pot reforçar el sistema immunològic?
–Sí, la ciència confirma que les defenses augmenten amb el sexe o la masturbació. Gràcies a l’alliberació d’hormones i neurotransmissors s’estimula el sistema immunològic, augmentant el nivell de globus blancs, i l’enforteixen a l’hora de combatre i prevenir amenaces externes com virus i bacteris. Les persones sexualment actives emmalalteixen molt menys, ja que el sistema immunològic es veu reforçat per aquesta agradable activitat generant més anticossos que algú que no practica sexe. 

–Què recomanaria a la gent que està passant la crisi lluny de la seva parella?
–A tots ens ha agafat ben desprevinguts, però queda lluny la idea de que sense la teva parella no puguis tenir sexe. Existeixen maneres de poder tenir intimitat a distància com el sexting o les vídeotrucades.

–I a la gent soltera? La masturbació té els mateixos efectes?
–Sí. L’alliberació d’endorfines quan tens un orgasme és la mateixa. A més, és un bon moment per aprofundir en el nostre erotisme, donar-nos aquest temps que no tenim normalment i aprofitar per esbrinar com augmentar el nostre desig, explorar diferents sensacions corporals. 

–És un bon moment per descobrir coses noves al llit. 
–I tant! Tenir relacions sexuals plenes requereix de temps i coneixement. El món del sexe es infinit, tant ampli com la teva imaginació i tant intens com les teves ganes. Aquests dies no hi ha res millor que mimar-se, cuidar als altres i aprendre a conèixer i estimar el nostre cos! 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT