PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Un 17% menys d’emissions de CO2 a Sant Julià de Lòria

La parròquia laurediana ha comparat les dades compreses entre l’any 2019 i el 2022

Per Maria Lozano

El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, i el cap de projectes de BOMOSA, José Gismero, durant la roda de premsa d’ahir.
El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, i el cap de projectes de BOMOSA, José Gismero, durant la roda de premsa d’ahir. | El Periòdic

La parròquia de Sant Julià de Lòria ha aconseguit reduir les emissions de diòxid de carboni un 17% des de 2019. Així ho ha presenttr avui el cap de projectes de Bomosa, José Gismero, el qual ha indicat que «Andorra és un país de muntanya, fet que el fa més sensible al canvi climàtic i a l’escalfament, i, per això, cal prendre mesures per reduir la petjada de carboni».

Gismero ha explicat que s’han calculat les emissions directes i indirectes de la parròquia. Les emissions directes, segons el cap de projectes, són les que provenen de la combustió dels vehicles comunals i de les derivades dels aires condicionats. Les indirectes, per la seva part, es generen pel consum de l’electricitat. Així, segons Gismero, «les emissions directes s’han reduït en un 40% i les indirectes en un 60%, el que suposa una disminució força significativa en total». A més, ha afegit que el consum elèctric va minvar un 13% i el de gasoil un 22%, tot i que ha reconegut que la mobilitat va augmentar un 9%, i, per tant, les emissions derivades de l’ús de vehicles, a causa de l’augment dels viatges».

Gismeros s'ha mostrat satisfet amb els resultats, els quals s’han assolit gràcies als compliments de totes les mesures detallades al Decret d’Estalvi Energètic aprovat per Govern. Aquests treballs consisteixen en el recondicionament i substitució d’equips que s’han quedat obsolets i contaminaven força per altres de més moderns i sostenibles, la reparació i eliminació de les fuites d’aire condicionat dels edificis públics i la substitució de l’enlluernat tradicional de sodi per tecnologia LED, a més d’una regulació dels nivells de lluminositat dels carrers. A més, Gismero ha argumentat que «volem continuar fent estudis específics en les instal·lacions més complexes, per intentar que siguin tan eficients com sigui possible».

Tot i aquest balanç positiu, el cap de projectes de Bomosa ha indicat que «s’ha de seguir el camí cap a la neutralitat en carboni», apel·lant als compromisos que té Andorra respecte a l’Agenda 2030 de les Nacions Unides: «Les accions que proposem per continuar reduint la petjada de carboni es focalitzen en la disminució d’emissions als edificis que més energia consumeixen».

Per la seva banda, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, ha manifestat que «estem molts satisfets dels resultats. Penso que ens hem de felicitar, sobretot als tècnics del Comú i als que han implementat les mesures», i ha remarcat que «des del nostre partit polític la voluntat era reduir, però ara és una obligació continuar amb la reducció de la petjada de carboni». A més, ha argumentat que «no és una qüestió de color polític, és l’obligació de qualsevol mandatari vista l’emergència climàtica que patim». I és que l’objectiu, ha manifestat Gismero, és «arribar a l’any 2030 amb una reducció del 50% i, abans de 2050, ser neutrals en diòxid de carboni». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT