PUBLICITAT

La Massana

Amb Seny pretén vetllar pels estudis de càrrega d’aigua a la parròquia

Volen fer uns estudis per fer controls específics a diferents indrets

Per Maria Lozano

Guillem Forné amb els altres candidats d’Amb Seny, ahir.
Guillem Forné amb els altres candidats d’Amb Seny, ahir. | M.L

La Plataforma Ciutadana Amb Seny va explicar a la Font d’Arinsal que pretenen desdoblar les xarxes d’aigua, fent una actualització de tot el sistema de clavegueram i de subministrament d’aigües. Això ho va explicar el número vuit de la llista, Enric Garcia. Així, va argumentar que «la situació actual amb el pla urbanístic s’ha disparat a Andorra i a la parròquia, i això ha provocat una sèrie d’incidències paral·leles amb tots els subministraments que comporta aquest creixement desmesurat i, entre aquests, està l’aigua».

Garcia va recordar que «el Comú va fer uns estudis l’any 2016, on explicaven que l’any 2030 tindríem problemes de subministrament d’aigua a la parròquia», i va apuntar que «estem l’any 2023 i això ja s’ha complert, hem tingut un descontrol i hem hagut d’implantar restriccions als ciutadans».

Per això, des d’Amb Seny proposen controlar el creixement urbanístic i els consums excessius d’aigua, afegint que «sigui per a empresaris, empreses, centres esportius o hotels que estan fent un consum excessiu en moments determinats». Per això Garcia explica que «volem invertir en sistemes de control i mesures que revisin qui està fent uns excessos de consum», i va afegir que «hem de conscienciar a la ciutadania que es faci un ús assenyat d’aquest subministrament que ens ha demostrat que és finit, no és totalment disponible».

I és que el dia d’avui no tenim cap mesura per controlar dins de la xarxa qui fa un excés del consum d’aigua: «volem posar un control, mesures per poder saber en quina zona específica de la parròquia hi ha un excés, i mesurar i analitzar el perquè del consum» en termes públics.

Pel que fa al sector privat, «si hi ha alguna falta de control es podran posar les mesures per supervisar-la, sobretot en moments puntuals en què la ciutadania ha de poder disposar d’aigua». Però, d’altra banda, el número vuit de la llista va recalcar que «no podem penalitzar el ciutadà per culpa que algunes empreses facin un consum desmesurat de l’aigua».
Per això, Garcia explica que si arriben al consolat faran una sèrie d’estudis tècnics d’empreses especialitzades que ens diguin en quins punts s’han de fer els controls», i va afegit que «avui en dia cap comú ha fet els estudis».

Desdoblament / Garcia va recordar que la xarxa d’aigua és unilateral i, si en algun punt falla, hi haurà problemes a la resta de la parròquia. Per això vol desdoblar-la: «si puntualment es provoca una filtració, no es deixarà sense subministrament tota la zona afectada». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT