PUBLICITAT

Ordino

Grifols no passa factura a DA i el Comú quedarà en mans de Maria del Mar Coma

La victòria de Coma passa a estar marcada per un total de 138 vots en blanc

Per Alba Cladellas

Els nous cònsols major i menor d’Ordino, Maria del Mar Coma i Eduard Betriu.
Els nous cònsols major i menor d’Ordino, Maria del Mar Coma i Eduard Betriu. | Demòcrates

El Comú d’Ordino s’acomiada de Josep Àngel Mortés per rebre la seva successora, Maria del Mar Coma i donar continuitat al govern comunal demòcrata. La candidata d’ACO + DA + Independents + Progressistes SDP va aconseguir la victòria en aquestes eleccions comunals amb un 55,64% dels vots.

Amb els resultats d’ahir, els ordinencs i les ordinenques van posar sobre la taula que no tota la parròquia està en contra de Grifols i que recolzen les polítiques que s’han estat duent a terme des de l’actual govern comunal. Així ho va explicar el candidat d’Units per Ordino, Enric Dolsa, des de l’Hotel Coma, en acabar l’escrutini: «La gent vol Grifols, la gent vol pla d’urbanisme». Tot i així, Dolsa va explicar que «ens han guanyat per poc més de 100 vots, que si ho mirem són els mateixos vots nuls que hi ha hagut». Preguntat sobre la lectura d’aquestes eleccions, va explicar que «esperàvem un altre resultat, que fos molt més ajustat. No comptàvem amb tants vots en blanc i nuls».

Anant a les xifres, 1.335 electors van exercir el dret a sufragi dels 1.947 electors cridats a les urnes. Un total de 646 ordinencs van optar per la candidatura encapçalada per Coma, davant dels 515 que van votar per Units per Ordino. La resta van quedar dividits entre els 138 vots en blanc i els 36 vots nuls. El frec a frec entre els dos candidats va agafar distàncies poc abans d’arribar a la meitat de l’escrutini, moment en el qual Maria del Mar Coma va començar a agafar distància respecte el candidat d’Units per Ordino.

Sobre els vots en blanc es va pronunciar Coma, la qual va avançar que treballarà «pel vot en blanc, que també ens preocupa». Tot i haver guanyat les eleccions, Coma va assegurar que «hem de fer una reflexió. Hem de ser prudents i jo penso que s’ha de treballar per a tots els ciutadans de la parròquia d’Ordino». La líder d’ACO + DA + Independents + Progressistes SDP es va mostrar orgullosa de la seva candidatura «la nostra candidatura sempre ha proposat un programa i, en canvi, l’altra candidatura sempre ha anat en contra de molts projectes, però mai a favor de res. Penso que potser això ha fet decantar la parròquia».

Dolsa, en les seves declaracions va aprofitar per felicitar l’equip rival, però també per felicitar els membres de la seva candidatura: «Teníem una gran candidatura, millor inclús que els altres, i hem fet una molt bona campanya electoral». Sobre el futur del partit, «demà reflexionarem i demà passat ens reunirem i mirarem què ha passat, per què ha passat, com es continua i amb qui», va concloure el líder d’Units per Ordino.

Amb el resultat dels comicis celebrats ahir, la parròquia tindrà vuit consellers de la coalició d’ACO + DA + Independents + Progressistes SDP i dos d’Units per Ordino. Els nous consellers són Maria del Mar Coma, Eduard, Betriu, Àlex Gaspà, Mònica Armengol, Jordi Serracanta, Ludovic Albós, Meritxell Rabadà, M. Cristina Montolio, Enric Dolsa i Jordina Bringué.

La parròquia amb una major participació

La jornada electoral a Ordino va començar, com a la resta de parròquies, a les 09.00 hores i ho va fer de forma molt tranquil·la. Durant tot el matí d’ahir els votants d’Ordino anaven entrant amb comptagotes i no va ser fins el migdia quan es va començar a animar.

El primer dels dos candidats en dipositar el seu vot a l’urna va ser el candidat d’Units per Ordino, Enric Dolsa, el qual va entrar acompanyat dels altres membres de la llista. Preguntat sobre la poca afluència de persones al Comú, Dolsa va comentar que «hem de mirar la gran participació a la Batllia, tant pel vot judicial com pel vot per correu. A més, aquí a Ordino la gent no és gaire matinera, vindran més tard com fan sempre aquí a la parròquia». El candidat d’Units per Ordino va destacar que des de la seva candidatura «hem fet tot el possible per fer arribar el nostre missatge. Estem tranquils i expectants», va concloure.

En el moment de dipositar el vot a l’urna, Dolsa va protagonitzar ‘el moment’ de la jornada quan el cònsol major sortint, Josep Àngel Mortés, li va demanar «senyor Dolsa, porta corbata?», i amb el «no» acompanyat d’una rialla, Mortés va bromejar deixant anar un «que consti en acte que el senyor Dolsa no porta corbata». Tot seguit, la número dos de la llista, Jordina Bringué, i el número tres, Jean-Michel Armengol, van exercir el seu dret a vot.

Una estona més tard era la candidata d’ACO + DA + Independents + Progressistes SDP, Maria del Mar Coma, qui entrava al Comú a votar. Després de dipositar la papereta a l’urna, en declaracions als mitjans de comunicació, Coma va manifestar que «pensem que hi haurà vot en blanc, però no sé dir si ens perjudicarà o no. Espero que no, espero que ens beneficii».

Sobre la importància del vot judicial en aquests comicis per la gran quantitat d’electors que han optat per aquesta modalitat de vot, Coma va explicar que «el vot judicial sempre ha sigut bastant important a la nostra parròquia». Després de la votació dels dos caps de llista de les dues candidatures i a mesura que va anar avançant el dia es va començar a animar la jornada de votació i els electors van anar fent acte de presència al Comú. 

Així, la parròquia d’Ordino que a primera hora del matí semblava que acabaria amb una baixa participació va ser la que va aconseguir un major percentatge de vots, amb un 68,56%, respecte el 54,75% del electors total de totes les parròquies. Tot i ser on més participació hi va haver, la xifra va quedar bastant per sota de la registrada en les últimes eleccions comunals del 2019, en les quals van votar el 73,51% dels electors cridats a les urnes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT