PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els escaldencs donen confiança al projecte de continuïtat de Gili

Consens s’imposa 93 vots per sobre de la candidatura taronja

Per Anna Mencos

La candidatura de Consens per Escaldes-Engordany celebrant el triomf de les eleccions comunals del 17 de desembre.
La candidatura de Consens per Escaldes-Engordany celebrant el triomf de les eleccions comunals del 17 de desembre. | CONSENS

Després d’una intensa nit de frec a frec entre les dues candidates de la parròquia d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili i Quim Dolsa tornaran a ser cònsol major i cònsol menor. Gairebé un centenar de vots va fer guanyadora la candidatura de Consens per Escaldes-Engordany, davant de la candidatura adversària  de Demòcrates + Acció + SDP + Independents, liderada per Anna Garcia. Després del recompte, Gili va aconseguir sortir guanyadora, aquesta vegada amb una mica més de distància que les passades comunals, quan la candidata de Consens va guanyar les eleccions per només 10 vots, davant de Miquel Aleix, de Demòcrates per Andorra + Independents. Aquesta vegada el centenar de vots ha convertit Consens per Escaldes-Engordany en la candidatura guanyadora amb 1.606 vots (el 51,49% dels electors de la parròquia), seguida de Demòcrates + Acció + Progressistes SDP + Independents, amb 1.513 vots (48,51%). La corporació escaldenca quedarà configurada per nou consellers de Consens per Escaldes-Engordany (Rosa Gili, Quim Dolsa, Magda Mata, David Pérez, Valentí Closa, Laura López, Ramon Tena, Marc González i Maria Carriço de Macedo), i tres de Demòcrates + Acció + Progressistes SDP + Independents (Anna Garcia, Gemma Bofarull i Gabriel Guerrero). Del total de vots, 3.119 van ser vàlids, 60 van ser nuls i 177 van ser vots en blanc. Prèviament, 1.119 escaldencs i escaldenques van emetre el seu vot a la Batllia, el que representa un 18,96% del total de 5.899 electors que poden votar a la parròquia.

Gili es va mostrar molt contenta de tota la feina que han fet durant aquests quatre anys al capdavant i assegurava que aquest triomf «ha estat la recompensa i el reconeixement de la ciutadania a tot el que hem fet». La candidata va confessar que havien començat la nit amb una mica de nervis i «patint una mica» per aquest puja i baixa que hi va haver fins al moment final: «M’ha sorprès una mica l’inici perquè teníem uns retorns bons de la gent, i en un moment donat és veritat que hi ha hagut bastant estrès aquí a la seu», apuntava la número u de Consens.

Finalment, aquests resultats que cada segon que passava es modificaven es van acabar girant i la candidatura de Gili va començar a agafar embranzida, separant-se lleugerament de la seva contrincant, donant-li aquesta victòria que li permetrà continuar al capdavant del Comú de la parròquia durant els pròxims quatre anys.

Gili també va voler felicitar l’equip que l’acompanya en aquesta ocasió, manifestant que «això no és la victòria d’una persona, és la victòria d’un equip. Ho hem fet entre tots i l’alegria és compartida». Referent a la candidatura adversària, Gili va apuntar que «potser és un balanç dolent de Demòcrates per Andorra, entenc que la lectura és que ells han fet una bona campanya». La candidata va recordar que durant molts anys el Principat ha estat més progressista, i que ara «s’ha confirmat». En aquest sentit, la número u va manifestar que és veritat que el fet que hi hagués només dues llistes ha permès que això segueixi així: «jo m’alegro que hi hagi més progressisme al país i així puguem treballar plegats per tirar endavant la parròquia i el país».

Una vegada Consens entri de nou al Comú, començaran a treballar ràpidament els problemes de d’habitatge i d’urbanisme, perquè «és el que la gent ens ha demanat», i alhora faran costat a tots els ciutadans de la parròquia.

Per la seva banda, la candidatura de Demòcrates + Acció + Progressistes SDP+ Independents, van acabar la nit amb una certa decepció davant del resultat, ja que durant gran part de la nit havien mantingut les esperances de poder entrar dins al Comú i que les candidates número u i dos es convertissin en les noves cònsol major i menor d’Escaldes-Engordany.

La candidata, Anna Garcia, ho va descriure com «una nit intensa, amb resultats amunt i avall», però que finalment n’ha sortit guanyadora Rosa Gili. En primer lloc, Garcia va felicitar Gili pel resultat, i va ressaltar que «treballarem pels ciutadans d’Escaldes-Engordany des de l’oposició per tirar endavant totes les seves preocupacions amb tot l’equip que entrarà a formar part del Consell del Comú».

Garcia va detallar que tot i el resultat estan molt contents de tota la feina que han fet durant aquesta setmana tota la candidatura de DA + Acció + SDP + Independents, la qual va descriure com una gran candidatura «plural, d’àmbits professionals molt diferents, representatius d’Escaldes-Engordany i gent amb moltes ganes de treballar per a la seva parròquia». Tot i que finalment el resultat de la nit no van ser el que esperava, Garcia va manifestar que continuaran treballant de valent des de l’oposició per tota la ciutadania, tant «per als que ens han votat, com per als que no; perquè per això ens ha escollit el poble aquesta nit».

La candidata va manifestar que, a partir del dia 1, quan es formaran formalment els comuns, començaran a fer una oposició a la qual va descriure com «constructiva», en cerca que sigui en «benefici de la nostra ciutadania», i que la voluntat és continuar treballant de la mateixa manera que han fet durant la campanya.

FREC A FREC/ Com bé va mencionar l’actual cònsol major i guanyadora de les eleccions comunals del 17 de desembre, Rosa Gili, aquest any el nombre de vots a favor de la guanyadora, tot i ser pròxims, ha mantingut una distància un pèl més moderada, donant una certa tranquil·litat a la candidatura de Consens a mesura que l’escrutini arribava al 100%, i no havent de patir com ho va fer Gili a les comunals del 2019, quan la diferència de vots va ser de 10. Tot i això, Escaldes-Engordany va ser una de les parròquies amb més incertesa i amb més canvis fins al moment final. 

 

Tornem al Prat del Roure

Les 09.00 hores del diumenge 17 de desembre, un dia assolellat al Andorra marcat per les eleccions comunals del Principat. La Sala Prat del Roure d’Escaldes-Engordany, va tornar a ser col·legi electoral, després que les passades eleccions generals es traslladés al Prat Gran, i després d’obrir les portes i de dipositar el vot judicial, van començar a entrar els primers votants. La majoria d’ells van decidir anar-hi a primera hora per tal de poder després aprofitar tot el dia i anar a esquiar o a fer sortides per la muntanya en família. Després d’aquests primers votants, l’afluència a la sala va anar disminuint a poc a poc, i no va ser fins al voltant de les 12.00 hores que es van començar a formar cues per a exercir el seu dret a vot. Justament aquesta hora, va arribar la primera candidata, Rosa Gili, acompanyada del candidat a cònsol menor, Quim Dolsa, i d’alguns dels membres que conformen la llista de Consens, i les seves famílies. Gili manifestava que estava contenta perquè han pogut fer balanç de tota la feina feta, i que «hem pogut passar el missatge».

La candidata també va voler remarcar la importància que la ciutadania exerceixi el seu dret a vot, per tal de poder decidir quin futur volen a la parròquia, i també es va pronunciar sobre la baixa participació que hi ha els últims anys a les eleccions, i va mostrar-se amb esperança: «veurem avui si la gent s’ha animat a votar».

Poc després d’arribar la candidata de Consens, va arribar al Prat del Roure, el també escaldenc, cap de Govern, Xavier Espot, que ràpidament es va col·locar a fer la fila per exercir el seu dret a vot.

Espot va voler apuntar que les dades que s’havien recollit, en aquell moment, mitjançant el vot judicial, eren similars a les de les eleccions comunals del 2019, tot i que el nombre de persones que es troben dins del cens electoral ha augmentat al llarg d’aquests quatre anys.
Concretament en aquests quatre anys el cens electoral de la parròquia ha augmentat en 400 persones, que per primera vegada van poder tenir l’oportunitat de votar a aquestes comunals.

El cap de Govern també va fer una crida a què la gent participi massivament a la que va descriure com «la festa de la democràcia», i un dia important en el qual els ciutadans tenen l’oportunitat de decidir el futur de les corporacions comunals. El cap de l’Executiu també va aprofitar l’ocasió per reivindicar que els ciutadans haurien de ser més conscients de la tasca dels comuns, i de la tasca que tenen en la vida quotidiana dels ciutadans de la parròquia, i va reclamar que «la gent han de ser conscients d’això i no pensar que les eleccions comunals són unes eleccions menys importants que les nacionals», apuntava el cap de Govern afegint que «això s’hauria de traduir també en els índexs de participació».

Entre saluts i saluts, va arribar a la sala la candidata de Demòcrates + Acció + Progressistes SDP + Independents, Anna Garcia, qui va començar a fer la llarga cua mentre parlava amb els ciutadans del voltant.

La candidata del grup taronja es va mostrar tranquil·la i va apuntar que «estic sobtada de mi mateixa». «Amb molta intensitat i molta alegria», la candidata dipositava el vot i apuntava que era un moment molt important per a ella, al fer el pas endavant i enfrontar-se al món de la política, després d’haver estat 30 anys davant del Departament de Cultura. Però Garcia, ho va fer de la millor manera acompanyada de tota la seva família que es van presentar per donar-li suport.
La jornada electoral, va estar plena de retrobaments, xerrades amb coneguts, i amb un gran bufet, que tenia de tot, incloent-hi unes bones gambes.

Darrere de les urnes es trobaven els treballadors del Comú de la parròquia, entre ells, el fins ara cap de l’oposició de la parròquia d’Escaldes-Engordany, Miquel Aleix, que donava el «Per molts anys» a tots els votants que passaven per l’urna i als petits de la família que els acompanyava. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT