PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Enclar venç Demòcrates i tenyeix la capital de turquesa

La coalició de Sergi González i Olalla Losada guanya a Astrié i Canturri

Per Joan Jiménez

La candidatura d’Enclar, ahir celebrant la victòria al 17D al Suites Plaza Hotel de la capital.
La candidatura d’Enclar, ahir celebrant la victòria al 17D al Suites Plaza Hotel de la capital. | ANA / C.G.

La victòria de la coalició d’Enclar a la capital del país trenca el domini demòcrata de les darreres dues últimes legislatures. La llista conformada pel PS, Concòrdia, Som Veïns i Independents, liderada per Sergi González i Olalla Losada, va aconseguir obtenir 1.989 vots, i va superar en 187 vots a la candidatura continuista de David Astrié i Miquel Canturri, conformada per Demòcrates + SDP Progressistes + Independents, que van obtenir 1.802 vots per part de la ciutadania. Enclar trenca una continuïtat dels taronges al Comú de la capital que havia començat fa vuit anys amb l’actual ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol. Però aquest domini demòcrata ha acabat per la victòria del conseller que havia estat en aquesta darrera legislatura a l’oposició i que, finalment, esdevindrà el nou cònsol major de la capital del país. És el cas de Sergi González, membre del PS, que va aconseguir conformar una coalició amb Concòrdia i la nova plataforma ciutadana de Som Veïns per a composar una llista que traiés de la direcció comunal els taronges. Ara, amb la seva número dos, Olalla Losada, seran els nous mandataris del Comú de la capital i relegaran Astrié i els demòcrates a la minoria opositora.

González obté la majoria i Astrié es queda amb tres consellers / Els quasi 2.000 vots obtinguts per Enclar en aquests comicis del 17D atorguen a la coalició un total de nou escons al Comú de la capital. Aquests nou consellers seran Sergi González, Olalla Losada, Jordi Cabanes, Marc Torrent, Maria Nazzaro, Eva Tadeo, Joaquim Miró, Susagna Mosquera i Xavier Surana. Tot i que el sistema electoral atorga de forma automàtica la majoria parlamentària a la llista més votada, els sis escons restants han estat dividits en un 50% i els Demòcrates han aconseguit obtenir tres escons dins de l’hemicicle comunal, amb els seus 1.802 vots. Aquestes tres conselleries seran per a David Astrié, Miquel Canturri i Rosa Maria Sabaté, que conformaran l’oposició taronja a la capital del país. 

Un González «emocionat» està llest per ser cònsol major / El cap de la llista guanyadora, Sergi González, va fer ahir unes declaracions en la celebració de la seva victòria al Suites Plaza Hotel, on va expressar la seva gran emoció pel triomf de la coalició. Un pletòric González va exclamar que se sentia «molt emocionat i amb moltes ganes de poder demostrar el perquè la ciutadania ens ha donat aquesta confiança a tota la candidatura i a tot l’equip». En referència als seus companys, el líder d’Enclar va exclamar que té una gran confiança amb els membres de la seva llista expressant que «som capaços i volem començar el primer dia escoltant la gent i sabent els problemes reals que tenen, i estant al seu costat». González va confessar que el seu rival, David Astrié, el va telefonar uns minuts abans que comparegués davant d’aquest mitjà, agraint aquest gest i expressant que hagués fet el mateix en cas d’uns resultats inversos. El pròxim cònsol major de la capital va mostrar mà estesa envers Astrié declarant que «tots volem el millor per a Andorra la Vella i jo crec que ara ens toca ajuntar-nos, parlar, i ells que han estat vuit anys de mandat, que ens expliquin la situació» perquè així la candidatura d’Enclar pugui tirar cap endavant el seu programa després de vèncer en aquests comicis, segons va declarar el guanyador de les eleccions. González va voler fer èmfasi en dos aspectes que han esdevingut clau durant la seva campanya. La participació ciutadana a l’hora d’elaborar iniciatives polítiques i l’especial importància de les zones perifèriques com la Margineda i Santa Coloma han estat les seves banderes més significatives, que han estat transmetent a l’electorat. El pròxim cònsol major va declarar que han volgut promoure «un discurs i un programa realista i tocant la fibra i el que realment ens preocupa a Andorra la Vella, Santa Coloma i la Margineda. Al final, no veníem a explicar moltes coses, sinó realment els problemes reals del dia a dia» de la ciutadania d’Andorra la Vella.

Losada mostra mà estesa a col·laborar amb Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria / La pròxima cònsol menor de la capital, número dos de la candidatura d’Enclar, Olalla Losada, va celebrar exultant el triomf de la coalició a Andorra la Vella, com també va mostrar satisfacció per les victòries de Consens a Escaldes-Engordany i Desperta Laurèdia a Sant Julià de Lòria, ambdues candidatures afins al seu partit, Concòrdia, i a la candidatura d’Enclar. Els candidats de la llista turquesa van fer càntics durant la celebració on exclamaven que «tenim la capital, tenim la vall central», fent referència als resultats de les tres parròquies del sud del país. La futura cònsol menor va exclamar que «al nostre programa aportem moltes coses en comú amb les parròquies veïnes d’Andorra la Vella, i quina millor manera de fer-ho que amb altres grups que també pensem com nosaltres?». Així mateix, Losada va mostrar la seva exultant alegria i satisfacció amb el seu equip, declarant que «la veritat és que estem molt contents, perquè això vol dir que la ciutadania ha confiat en el nostre projecte. Som un equip molt fort i amb moltes ganes de treballar per a tothom», destacant també que l’èxit de la seva llista també s’ha trobat en la constància, la unitat i l’aportació de les qualitats individuals al servei del projecte col·lectiu. En referència a les claus que els han portat a sortir guanyadors d’aquests comicis, la candidata va expressar que han volgut centrar la seva campanya en «coses que veiem quan passegem, quan caminem pel carrer, que les veus, que veus que no estan bé i les vols canviar, i a Enclar ho oferim i volem que la gent ens ajudi a canviar».

Escalé destaca que «la unió fa la força» / El líder del grup parlamentari de Concòrdia al Consell General, Cerni Escalé, va estar present ahir a la celebració d’Enclar. En unes declaracions en exclusiva per aquest mitjà, el conseller va destacar que, en el cas d’Andorra la Vella, «un pas endavant de concentració i apropar-se» per part dels diferents partits de l’oposició per a vèncer a Demòcrates en els comicis. A la capital, la victòria d’Enclar es pot interpretar amb la premissa de què «la unió fa la força», tal com va declarar Escalé. El conseller general va esmentar també que, des de Concòrdia, «estem molt contents que el nostre projecte polític a poc a poc es vagi consolidant a les valls centrals, al sud, i anem també guanyant presència a les altres parròquies. Per a nosaltres, és un camí de llarg recorregut, però l’estem fent molt ben acompanyats». 

Baró exclama que la majoria demòcrata no és real / El conseller general i líder del PS, Pere Baró, va celebrar també la victòria d’Enclar al Suites Plaza Hotel amb els membres de la candidatura. En declaracions en exclusiva per aquest mitjà, Baró va fer referència en el contrast de resultats obtinguts pel seu partit en les passades eleccions nacionals del 2A, on DA va obtenir la majoria absoluta, i els comicis d’ahir, on el PS s’ha presentat en diverses parròquies en coalició. Baró va exclamar que «la història és que parlen molt de què tenen una majoria absoluta molt àmplia, però s’ha demostrat que, quan hi ha dues llistes, a les parròquies més importants hem guanyat». El socialdemòcrata va reconèixer el gran esforç d’Amb Seny a la Massana, on va lamentar el fet que «ens hem quedat a prop» de guanyar, com també el cas d’Encamp amb Avançem, on confia que Marta Pujol i els seus companys faran una bona oposició a Laura Mas. Tot i així, Baró va reafirmar que «la prova és que podem treballar plegats i que ho farem molt bé, i que aquesta majoria que diuen que tenen no és una majoria real, i es veu quan hi ha dues llistes». Així mateix, el conseller general va esmentar que els resultats d’aquest 17D mostren «un canvi, i que guanyar a les dues principals parròquies, com són Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, demostra que la ciutadania vol una altra cosa. Ara ens toca demostrar-ho durant aquests pròxims quatre anys». El socialdemòcrata va recordar també el camí transcorregut pel PS a la capital d’ençà que va deixar de ser majoria fa vuit anys fins al dia d’ahir amb la victòria d’Enclar. Baró va declarar que, una vegada havent tornat a la direcció comunal, «l’objectiu és fer que Andorra torni a ser la ciutadania, que deixi de ser un parc d’atraccions. Evidentment, el turisme és important, però no ha de ser la clau central, ha de ser el ciutadà. Creiem que l’urbanisme i l’habitatge seran els punts principals, i ben segur que, des del dia u de feina, tant des del Comú com des dels partits que donem suport al Consell General, hi treballarem i farem veure a la gent que és un projecte que tirarà endavant».

El vot dels candidats, Bartumeu i Marsol

La jornada electoral d’ahir a la capital pels comicis comunals del 17D va mostrar una baixada de la participació dels ciutadans d’Andorra la Vella en la seva crida a les urnes. Qui no va faltar van ser algunes de les personalitats polítiques més emblemàtiques, tant en l’àmbit comunal com nacional. 

Els dos candidats van acudir amb les seves famílies a exercir el seu dret a vot, esperant que aquests servissin per a apropar-los a la posició de cònsol major de la capital. El candidat de la coalició d’Enclar, Sergi González, va també fer una crida a la participació en els comicis declarant davant els mitjans de comunicació «estem en un moment únic. Per sort, tenim dues opcions i possibilitats. Mantenir el que és actualment durant aquests vuit anys o aquest projecte d’Enclar que la gent ha tingut molta bona acollida, ens ha donat molt suport. Hi ha molta il·lusió i nosaltres volem demanar que la gent vingui a votar perquè venen quatre anys amb molta energia i que necessitem que la gent estigui motivada».

D’altra banda, el candidat de Demòcrates + SDP Progressistes + Independents, David Astrié, animava ahir al matí a què la gent acudis a les urnes, manifestant el seu desig de què hi hagués «molta participació de la gent, que vingui a votar, que es manifesti a les urnes». El candidat va expressar que «penso que s’ha fet molt bona feina durant la campanya, s’ha intentat explicar molt bé el programa i, a més, s’ha explicat tot el que s’ha fet a Andorra la Vella», insistint en el fet que aquesta s’ha tractat de centrar «en la transformació que ha tingut Andorra la Vella els darrers vuit anys, amb Santa Coloma i la Margineda».

A banda dels candidats dels comicis parroquials de la capital, altres personalitats del país han acudit a exercir el seu dret a vot. Entre aquestes, antics caps de Govern com Jaume Bartumeu. El que fou líder de l’Executiu va mostrar el seu entusiasme per unes noves eleccions declarant davant la premsa que «crec que dies com avui els hem de celebrar perquè és la festa de la democràcia. Vam fer una Constitució perquè el poble es pogués expressar amb llibertat i és el que està fent». Bartumeu va expressar també cert neguit ahir al matí a causa del temor a una baixa participació, a causa del fet que «veig menys gent que d’altres vegades, però potser és l’horari. Espero que la participació sigui bona i que el poble decideixi».

Una altra personalitat que va exercir ahir el vot a la capital va ser l’actual ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge i l’excònsol major d’Andorra la Vella fins fa pocs mesos, Conxita Marsol. La ministra va desitjar també que «sigui una jornada de molta participació». Marsol també va compartir la visió de Bartumeu en veure pocs electors ahir al matí, i «per això voldria aprofitar per animar els electors que vinguin a votar. Avui és la festa de la democràcia i és important que tothom exerceixi el seu dret de vot». L’excònsol va explicar també que aquestes són les primeres eleccions comunals després de dues legislatures on no es presenta com a candidata. Tot i així, Marsol va explicar que «sempre hi ha nervis en dies així, però sí que és veritat, que es viu una mica més relaxat. Vulguis o no, no tens tant nervi, però jo em pensava que en tindria una mica menys i deixa córrer, deixa córrer, perquè, vulguis o no, hi ha un projecte per davant». Qüestionada sobre si els resultats d’ahir posaven en joc el seu llegat com a cònsol, Marsol va fugir de polèmiques al·legant que ja es deia el mateix en les passades eleccions generals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT