PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La participació baixa i fa més tangible la desafecció política

Les eleccions comunals del 17D prossegueixen la tendència a la baixa amb un registre del 54%

Per Joan Jiménez

Un instant dels comicis parroquials celebrats ahir.
Un instant dels comicis parroquials celebrats ahir. | SFGA/CEsteve

Les eleccions comunals d’ahir van tornar a mostrar baixes xifres de participació ciutadana, una estadística que porta preocupant a la classe política des de ja fa anys. Els comicis del 17D van aconseguir cridar a les urnes a un 54, 75% de la ciutadania nacional amb dret a vot, un 1,79% menys que a les anteriors eleccions parroquials del 2019, on la participació va arribar al 56,64%, i un 12,16% menys que als comicis a escala nacional d’aquest mateix any, on van acudir a les urnes el 66,91% de la ciutadania amb dret a vot. La parròquia que més participació va aconseguir va ser Ordino, amb un 68,56% de la població amb dret a vot de la parròquia. Tot i així, aquesta estadística va ser inferior en un 4,9% en comparació amb els darrers comicis parroquials del 2019, on es va assolir un nivell de participació del 73,46%, com també de les passades eleccions nacionals del 2A, on es va assolir una participació del 76, 24%, un 7,68% més que en els comicis que es van celebrar ahir a la parròquia ordinenca. Així mateix, a Andorra la Vella va ser on es van registrar els nivells més baixos de participació. A la capital, només un 46,96% de la població amb dret a vot va acudir a les urnes ahir, un 1,93% menys que als anteriors comicis parroquials del 2019, on es va assolir un 48,89% de participació, i un 15,14% menys que a les eleccions generals del 2A, els quals van aconseguir cridar a les urnes a un total del 66,91% de la població de la capital.

Els vots en blanc impacten en els resultats / El nombre de vots en blanc que es van atorgar ahir a les urnes també va ser una dada significativa en diverses parròquies. Andorra la Vella va ser la que més vots en blanc va recaptar, amb un total de 218 vots en uns comicis que es van resoldre amb la victòria d’Enclar i la fi del domini demòcrata des de fa vuit anys. La segueix Canillo, una parròquia on només hi havia una llista i aquesta opció es mostrava com una forma de rebutjar la candidatura única d’Alcobé i Demòcrates. En total, hi va haver 218 vots en blanc canillencs. En tercer lloc, hi ha Encamp, on 202 persones van acudir a les urnes però sense votar ni a la candidatura guanyadora de Mas ni a la de Pujol. Tot seguit, Escaldes-Engordany, on va haver-hi una estreta lluita entre Gili i Garcia, va recaptar 177 vots en blanc. Ja entrant a les parròquies amb menys vots d’aquest tipus, hi ha la Massana, on Ciutadans Compromesos i Demòcrates es va imposar a la coalició d’Amb Seny. Finalment, la parròquia on es van emetre menys vots en blanc va ser Sant Julià de Lòria, territori que comptava amb més varietat de candidatures amb un total de tres. Als comicis que van suposar la victòria de Desperta Laurèdia envers Unió Laurediana i Per Sant Julià va tenir 114 vots en blanc.

Enclar i Desperta Laurèdia vencen a DA i Rosa Gili s’imposa a Garcia amb la seva reelecció

Les victòries d’Enclar i Desperta Laurédia i la reelecció de Gili / Els resultats més destacats d’aquests darrers comicis parroquials van ser la victòria de la coalició d’Enclar, liderada per Sergi González i Olalla Losada, envers els demòcrates de David Astrié i Miquel Canturri, qui portaven controlant la capital des de feia dues legislatures sota el lideratge de Conxita Marsol. Així mateix, Cerni Cairat i Sofia Cortesao seran els pròxims cònsols de Sant Julià de Lòria, després que Desperta Laurèdia evités la reelecció de Majoral i Codina amb Unió Laurediana. Finalment, l’ajustat escrutini d’Escaldes-Engordany es va resoldre amb la reelecció de l’actual cònsol major de la parròquia, Rosa Gili, i el triomf de Consens envers els Demòcrates i Independents liderats per Anna Garcia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT