PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern de Catalunya limita el preu dels lloguers a la Seu d’Urgell

Es confirma l’aplicació de la mesura, que entrarà en vigor al febrer

Per El Periòdic

Imatge d’arxiu de la Seu d’Urgell.
Imatge d’arxiu de la Seu d’Urgell. | radio seu

El preu dels lloguers de pisos estarà limitat per llei a la Seu d’Urgell, entre altres poblacions com Puigcerdà, Tremp, Solsona o Berga –i fins a un total de 140 municipis d’arreu de Catalunya–. Aquest fet arriba arran de l’aprovació de l’índex de preus de referència per a aquesta activitat econòmica. En aquest sentit, la consellera de Territori de la Generalitat, Ester Capella, va confirmar el passat dijous l’aplicació de la mesura i va detallar que ja entrarà en vigor aquest mes de febrer, tal com va informar RàdioSeu.

Segons la nova norma, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del contracte vigent en els darrers cinc anys després de l’actualització anual. Si es tracta d’habitatges d’un gran tenidor (persona física o jurídica amb més de 10 immobles urbans d’ús residencial), el preu no podrà ser superior a l’índex de referència del preu del lloguer.

El lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del contracte vigent en els darrers cinc anys després de l’actualització anual

Segons van indicar, Capella ho va comunicar des de Madrid, després de reunir-se amb la ministra d’Habitatge del Govern espanyol, Isabel Rodríguez, i va explicar que els governs català i espanyol han pactat acabar en les setmanes vinents la feina per aprovar i publicar aquest índex i per declarar com zones tenses els 140 municipis assenyalats per Territori, en un mapa que ja es va presentar l’any passat. La consellera creu que «és una molt bona notícia» que s’hagi pogut «desencallar» la publicació d’aquest índex, perquè el veu «imprescindible per fer efectiva la contenció de rendes».

Tal com va detallar Capella, la nova norma no té efectes retroactius i tindrà una aplicació diferent en funció de si l’amo del pis és un petit propietari o bé un gran tenidor. Segons la política pirinenca, l’acord era «esperat» i mostra «certa sintonia» amb la nova ministra Rodríguez. Tot i això, va lamentar que el pacte sobre els índexs arribi més tard del que preveien. Cal recordar que el juny passat, es va ampliar de 60 a 140 els municipis amb «zones tensades» pel preu de l’habitatge, on els propietaris hauran de limitar el preu del lloguer. Aquest conjunt de poblacions o termes sumen un total de 6,2 milions d’habitants, el 80% de l’actual població catalana, que aquest any passat ja ha superat els vuit milions.

Cal destacar que el preu mitjà del lloguer a la capital de la comarca de l’Alt Urgell era d’una mitjana de 500 euros l’any 2022, mentre que l’any 2017 era de 380 euros.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT