PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Escaldes tanca el darrer trimestre amb un superàvit de 2,3 ME

El Comú redueix l’endeutament en 1,4 milions d’euros

Per El Periòdic

Un moment de la sessió de consell de comú d’Escaldes-Engordany d’ahir.
Un moment de la sessió de consell de comú d’Escaldes-Engordany d’ahir. | Comú d’Escaldes-Engordany

La sessió de Comú d’Escaldes-Engordany d’ahir a la tarda va estar marcada per l’aprovació de l’execució pressupostària del tercer trimestre del 2023. En aquest sentit, la corporació tanca els mesos de juliol, agost i setembre de l’any passat amb un superàvit de 2,3 milions d’euros. Així, de les 16 liquidacions que el Comú ha de fer durant el mandat, 15 han estat sempre tancades amb superàvit. 

La principal dada a destacar passa per l’endeutament. I és que el Comú continua la seva tendència baixista. Així, a 30 de setembre del 2023, el total de préstecs històrics comunals (contrets per anteriors equips polítics) se situen en els 3,4 milions d’euros (1,4 milions d’euros menys respecte al segon trimestre del 2023), el que representa un 11,07% de la mitjana d’ingressos dels últims tres anys sobre un màxim permès per llei del 200%. En aquest sentit, el cònsol menor, Quim Dolsa, va subratllar que en l’apartat d’ingressos es veu com ja no es depèn tant dels que provenen de la construcció i, en canvi, es donen ingressos procedents d’altres sectors que demostren la bona marxa de l’economia, com ara l’obertura de comerços, que ha estat superior als tancaments o els diners recaptats pels aparcaments, que ja se situaven al mes de setembre prop del total que s’havia previst per a tot l’any. 

Respecte al capítol d’ingressos, aquest se situa durant el tercer trimestre del 2023 en 25,7 milions d’euros. Bona part d’aquesta xifra prové dels capítols referents als impostos directes i el de taxes i altres ingressos. Sobre aquesta qüestió, el cònsol menor va remarcar que, «contràriament al que a vegades es pensa, els comuns no només funcionen quan la construcció es dispara» i, de fet, va explicar que els ingressos per aquest concepte són inferiors respecte a l’any precedent. Així, Dolsa va destacar en aquest capítol el bon funcionament dels ingressos provinents dels aparcaments. 

Un altre dels punts tractats durant la sessió de Comú va passar per donar llum verda a l’inici d’un procediment de permuta d’una parcel·la de 116 metres quadrats ubicada dins de l’aparcament del Pouader, per deixar sense efecte un pas previst de cinc metres que, tal com va explicar la cònsol major, Rosa Gili, no tenia cap sentit. En canvi, gràcies a aquesta permuta Gili va remarcar que el Comú en surti guanyant en la cessió en el moment en què es decideixi tirar endavant la unitat d’actuació. Aquesta parcel·la que cedeix la corporació, en benefici d’una altra, servirà per eixamplar el carrer de la Salita. Gili va lamentar que aquestes parcel·les ja eren del Comú i que en un determinat moment es va decidir la seva venda. 

D’altra banda, i en la roda de premsa posterior al consell de Comú, els cònsols van estar qüestionats pels efectes de l’aturada de les llicències de construcció. La cònsol major va manifestar que no han rebut «massa queixes» i que només han registrat «trucades» de propietaris arran de la sessió de consell de Comú en què es va prendre la decisió. Gili va recordar que les llicències que ja estaven entrades no es veuran afectades si compleixen els requisits i que aquesta moratòria únicament afecta els nous permisos. A més, va recordar que mentrestant es duran a terme els estudis de càrrega i la revisió del pla d’urbanisme. De fet, va destacar que aquesta revisió arriba «en el moment ideal», ja que les conclusions d’aquests estudis hauran de reflectir-se en el pla d’urbanisme, segons informa l’ANA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT