PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra es posiciona contra la situació de les dones a l’Afganistan

Tor ha participat en la MSC on s'ha parlat de defensa, ordre global, seguretat humana, sostenibilitat i tecnologia

Per El Periòdic

La ministra Tor durant la reunió de la Xarxa Exterior Femenina de l’Afganistan.
La ministra Tor durant la reunió de la Xarxa Exterior Femenina de l’Afganistan. | SFGA

La ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, ha participat avui en un esdeveniment sobre el paper de les dones i nenes a l’Afganistan al qual Andorra s'ha adherit a la declaració final on s’insta a les autoritats de l’Afganistan a posar fi a la persecució de gènere sistemàtica, la qual podria constituir un crim contra la humanitat. L’acte ha estat impulsat per les Ministres d’Afers Exteriors d’Alemanya i Canadà en el marc de la xarxa per promoure la política exterior feminista.

Per altra banda, Tor ha assistit a la Conferència de Seguretat de Munic (MSC) que s'ha celebrat a la ciutat alemanya de Munic entre el 16 i el 18 de febrer d’enguany.

La trobada ha aplegat a més de 500 responsables per a la presa de decisions al més alt nivell, així com líders polítics d’arreu del món, incloent caps d’estats, ministres i personalitats destacades d’organitzacions internacionals i importants actors en l’àmbit econòmic, així com representants de la societat civil i del món acadèmic. Es tracta d’un bon escenari per mantenir contactes així com també per estrènyer relacions a nivell bilateral i multilateral. El fòrum independent anual és la plataforma per debatre sobre les relacions internacionals, les crisis, els conflictes i la política exterior.

Tor ha format part en els debats que han girar al voltant de quatre blocs prioritaris: defensa, ordre global, seguretat humana, sostenibilitat i tecnologia. En particular, s'han abordat els actuals conflictes a Ucraïna i a l’Orient Mitjà, així com reptes globals, tals com el canvi climàtic, la seguretat energètica i la intel·ligència artificial. 

En aquest context, la ministra ha  destacat la importància del multilateralisme com a eina per trobar solucions de manera cooperativa per assolir la resiliència social i econòmica dels estats.
Durant l’estada a Munic, Tor ha mantingut diverses reunions bilaterals, entre d’altres, amb els homòlegs de Bulgària, Malta, Noruega, la Santa Seu i Alemanya. 

En les trobades, la ministra ha explicat de primera mà en quin punt es troba actualment el procés per a l’assoliment d’un Acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea (UE). 

Així mateix, la ministra Tor, ha tingut l’ocasió de trobar-se i poder felicitar el nou ministre d’Afers Exteriors de França, Stéphane Séjourné, i de saludar al ministre d’Afers Exteriors d’Espanya, José Manuel Albares. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT