PUBLICITAT

Escaldes- Engordany

Govern posa a disposició de tothom l’enregistrament oficial del 'Gran Carlemany'

Està interpretat per l'ONCA i diverses corals del país

Per El Periòdic

Un moment de l'enregistrament de 'El Gran Carlemany'.
Un moment de l'enregistrament de 'El Gran Carlemany'. | SFG

Amb motiu del Dia de la Constitució, que se celebra aquest dijous 14 de març, Govern posa a disposició de totes les institucions i la ciutadania la versió oficial de l'himne nacional, que està interpretat per l'ONCA i per diverses corals del país. Es tracta d'un encàrrec fet pel Ministeri de Cultura, Joventut i Esports a la Fundació ONCA davant l'absència d'una versió enregistrada oficial i amb alta qualitat del 'Gran Carlemany'.

D'aquesta manera, es posa a l'abast de tota la població i de les organitzacions nacionals i internacionals que ho requereixin la gravació de forma gratuïta. Els fitxers es podran descarregar a la pàgina web de cultura.ad en versió instrumental i versió cantada.

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell ha volgut donar importància a aquest fet, argumentant que "Andorra havia de tenir una versió oficial de l'himne enregistrada i de descàrrega gratuïta per a tothom. A més, ho fem unint esforços entre el Govern, la Fundació ONCA i totes les corals del país, que aporten el seu granet de sorra per enregistrar 'El Gran Carlemany', que ens representa a tots els andorrans i andorranes".

L'enregistrament es va realitzar en dues parts i va ser a càrrec de l'especialista en enregistraments clàssics, Enric Giné. La primera part va comptar amb la participació de l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra i es va dur a terme el 29 de desembre de 2023, a l'Igor Studio de Barcelona, aprofitant la producció del concert de Cap d'Any. La formació orquestral va estar formada per més de cinquanta músics i el director artístic de la Fundació ONCA, Albert Gumí, va ser l'encarregat de dur a terme l'arranjament de la peça per a orquestra simfònica i el responsable de la direcció orquestral. Segons Gumí, "aquesta és una bona ocasió per reunir diferents institucions musicals del país i interpretar una de les peces que uneix a tots els andorrans. L'enregistrament posa de manifest la clara voluntat de posar l'ONCA al servei del territori i de les persones. Finalment, tenir l'oportunitat d'arranjar l'himne d'un país és un gran honor tenint en compte que és un encàrrec poc habitual".

D'altra banda, l'enregistrament vocal a quatre veus es va produir el passat dissabte 13 de gener, a l'Auditori Nacional d'Andorra a Ordino sota la direcció de Jordi Sabata. En primer lloc, un octet de cambra format per Laura Garcia i Raquel Fernández (sopranos), per Lluïsa Da Silveira i Brigit Garcia (contralts), Martí Pons i Francisco José Amat (tenors), i Guillem Forné i Jordi Sabata (baixos), cantants vinculats als cors i a la Fundació ONCA, va realitzar un enregistrament previ per donar suport a la gravació posterior de tots els cors.

Posteriorment, un total de 13 formacions corals del Principat, amb prop de 250 cantaires, han estat els protagonistes vocals d'aquest cant comú, amb la participació de la Coral Casamanya, la Coral d'Escaldes-Engordany, la Coral Rocafort, la Coral Sant Esteve, la Coral Sant Miquel d'Encamp, la Coral Sant Antoni de la Massana, el Cor de Gospel d'Andorra, el Cor Rock d'Encamp, el Cor Rock d'Andorra, la Coral de la Llar de Lòria, l'Orfeó Andorrà, els Petits Cantaires Lauredians i el Cor dels Petits Cantors d'Andorra. La invitació d'enregistrar la part vocal del 'Gran Carlemany' es va obrir a tots els cors del país per expressar la idea que els himnes són cantats pel poble.

En aquest sentit, el director de l'enregistrament, ha expressat que "ha estat un gran honor dirigir els cors del país, i agraeixo sincerament la bona predisposició i preparació per part de tots els directors i directores de les formacions corals per motivar les veus del poble per interpretar el cant del poble".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT