PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’Agència de Protecció de Dades obre 11 expedients d’ofici durant el 2023

Els incompliments han estat pel deure d’informar i la vulneració de la confidencialitat, entre d’altres

Per El Periòdic

Una roda de premsa de l’APDA.
Una roda de premsa de l’APDA. | Arxiu ANA

L’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA) ha publicat aquest dimarts la seva memòria anual corresponent al 2023. Quant a les dades més rellevants, destaca l’obertura d’expedients d’ofici per primera vegada des de la creació de l’Agència el 2005, amb un total d’11. Els incompliments han estat diversos, com ara el del deure d’informar, la vulneració de la confidencialitat de les dades personals o la no notificació d’una violació de seguretat, entre d’altres. La seva naturalesa ha estat privada (sis) i pública (cinc), mentre que els resultats han estat de set resolucions d’arxiu, una sanció en forma d’advertència i una sanció en forma d’amonestació. Actualment, hi ha dos expedients que es troben en curs.

Des de l’APDA es considera que «encara avui s’ha de treballar per generar més cultura de protecció de dades general al país», per la qual cosa alerten que «es podrien obrir expedients molt més sovint».
D’altra banda, la xifra de DPDs notificats a l’APDA per les entitats privades el 2023 ha estat de 250, una xifra molt pròxima a les notificacions realitzades el 2022 (258), si bé es continua considerant que és una xifra baixa, tenint en compte els sectors d’empreses del país.

El total de notificacions de violacions de seguretat han sigut 25, 14 procedents del sector privat i 11 del públic. En aquest sentit, cal remarcar que 16 han estat violacions accidentals o sense intencionalitat, tres han tingut intencionalitat desconeguda i sis han tingut intencionalitat per danyar al responsable, a l’encarregat o a les persones afectades. Quant a l’origen, 18 han passat únicament a Andorra i les set restants han estat de nivell internacional. A més, 14 s’han produït a causa d’un error humà, nou per un acte maliciós extern i dues per un error tècnic intern.

Pel que fa a les reclamacions, durant el 2023 se n’han rebut 16 (dues menys que l’any anterior) sobre la instal·lació de dispositius d’enregistrament audiovisual, l’incompliment del principi de minimització i d’exactitud de les dades personals. Les inadmissions s’han dut a terme per ser qüestions d’àmbit domèstic, per no haver-hi prou indicis de vulneració de les dades personals o per haver-hi un procés judicial obert.

Finalment, l’any passat es van publicar cinc guies, es va realitzar una campanya audiovisual i es va fer gairebé una quarantena d’aparicions als mitjans de comunicació del país. També es van dur a terme vuit accions formatives entre escoles, AMPA, l’UdA i el Govern. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT