PUBLICITAT

Andorra la Vella

La Fiscalia demana 10 anys de presó per a un home per temptativa d'homicidi

L’encausat va amenaçar de mort a la seva parella i va apunyalar a un amic en comú

Per Anna Mencos

Entrada a la Seu de la Justícia.
Entrada a la Seu de la Justícia. | El Periòdic.

La Fiscalia demana 10 anys de presó per un home acusat d’homicidi en grau de temptativa, escoltes il·legals i conductes afins, amenaces de mort amb arma i amenaces no condicionals de mort, i delictes menors de maltractament en l’àmbit domèstic i de violència de gènere, per l’apunyalament d’un amic i per amenaçar de mort a la seva parella. A data d’avui, l’home es troba en presó preventiva.
Els fets van tenir lloc el passat 12 de maig del 2023, quan la parella de l’encausat i un amic van arribar a casa a buscar un moble. En entrar a l’habitatge es van trobar a l’encausat assegut al llit amb un vas de whisky i un ganivet a la mà, i amb un fort estat d’embriaguesa. Segons ha declarat l’acusat, portava el ganivet per autolesionar-se. L’amic de la parella va procedir a apropar-se i a desarmar-lo, moment en què es va produir un forceig: «Em va fer una empenta i jo em vaig agafar amb ell. No volia fer-li mal», ha manifestat l’encautat.

Durant la sessió celebrada avui al Tribunal de Corts, la dona ha explicat que «em va començar a insultar i jo li vaig dir que s’havia acabat». Hauria estat en aquell moment, i davant dels insults, quan la víctima s’hauria posat al mig de la parella i hauria rebut l’apunyalada en el costat esquerre amb un ganivet de 9,5 centímetres. L’encausat també hauria posat un altre ganivet de 20,4 centímetres de llargada al coll de la que era la seva parella en aquell moment. L’advocat de la defensa ha argumentat que el ganivet era propietat de la dona i que l’encausat no coneixia que tenia unes característiques que el feien ser més fort.
Durant la seva intervenció, el perjudicat ha descrit que quan l’encausat es va començar a enfrontar a la seva parella, moments previs a l’apunyalament, aquesta li hauria dit que ja no era la seva dona, al que l’encausat hauria contestat amb «si no ets meva no ets de ningú».

Vist aquests fets, la víctima va intervenir, el que va resultar en un enfrontament entre les dues parts  i amb l’encausat fent-li una mossegada al braç: «Em va mossegar al braç. Li vaig preguntar si seria capaç de matar a un col·lega i va dir que sí», i tot seguit li hauria clavat el ganivet.

La víctima també ha apuntat que «vaig mirar de qui era la sang, i no van passar ni cinc segons que tenia un altre ganivet al coll de la dona». El ferit va aconseguir treure-li i es van tancar els dos a l’habitació, des d’on van avisar a la Policia.
Segons han explicat en la seva declaració els agents que van ser desplaçats al lloc dels fets, només arribar es van trobar a l’encausat a fora de la vivenda amb els genolls a terra i les mans plenes de sang i preparades per emmanillar: «Ell deia: deteniu-me, soc un imbècil». Els agents li van fer un test d’alcoholèmia que va donar un resultat positiu amb una taxa de 2,11 g/l, i va requerir assistència mèdica per un tall en un dit que s’havia ocasionat ell mateix.

Qui també ha declarat en matèria de testimonis han estat els veïns de la parella. Segons ha explicat una de les testimonis, va escoltar molts crits i va avisar a la persona que gestiona l’edifici: «Una veïna em va trucar dient que s’estaven matant. Vaig pujar a dalt i em va obrir la porta l’encausat amb una botella de whisky i sang a les mans. Em va dir que s’havia acabat i no podia més», ha apuntat la darrera.

Durant el judici també han parlat diferents psiquiatres, així com la metge de referència, els quals han tractat a l’encausat durant la seva estança al centre penitenciari. Tots els testimonis donats en la sessió han fet que des de la Fiscalia acusés a l’encausat de quatre delictes majors i dos menors.

Des de la Fiscalia s’apunta que era un matrimoni complexa des dels seus inicis, amb un caràcter gelós per part de l’encausat i constants amenaces de mort, conducta de control i menys preu a la parella, els quals van culminar amb aquest episodi violent que podria haver acabat d’una manera molt pitjor. Detallen que l’acusat tenia conductes agressives quan bevia, no només cap a ell mateix, sinó també cap a la seva parella i cap als objectes. La Fiscalia, a més, afirma que l’acusat tenia un mòbil en contra la víctima, ja que era una persona molt gelosa i en una ocasió prèvia li havia demanat a l’amic en comú si havia mantingut relacions sexuals amb la seva dona. També afegeixen que moments previs a l’apunyalament, l’acusat va manifestar que sí que seria capaç de matar i que si la seva dona no era seva no era de ningú, així com que la conducta posterior a l’apunyalament va ser agafar un altre ganivet i agafar del coll a la seva parella. Tot això fa pensar a la Fiscalia que la intencionalitat era la de matar, i per aquest motiu demana la pena màxima de 10 anys de presó i una pena complementària de no mantenir contacte amb les víctimes. La fiscal ha assegurat que tot i que és una pena elevada, és ajustada degut a la gravetat dels fets.

Per part de la defensa, reivindiquen el fort estat d’embriaguesa de l’acusat i asseguren que no hi havia intencionalitat en matar: «Com expliquen que si el volia matar li fes una mossegada i no li clavés el ganivet directament». També han apuntat els problemes de salut mental de l’acusat, el qual tenia una depressió i ansietat, així com la sospita d’un trastorn autista que no ha estat comprovat. L’advocat de la defensa també ha manifestat que considera que l’acusat és víctima de violència domèstica social i econòmica: «Sempre em deia que li passés tots els diners, m’ha fet fora de casa, em tenia aïllat dels meus amics, em deia que no valia». Per aquests motius demanen que se l’encauti per un delicte de lesions amb arma blanca amb una condemna de dos anys de presó. La resolució de la sentència serà el proper 8 de maig.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT