PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La segona renovació del permís de residència requerirà acreditar un nivell A2 de català

La mesura entrarà en vigor a partir del 26 d'abril del 2026

Per El Periòdic

Acord entre els grups parlamentaris pel projecte de llei del català.
Acord entre els grups parlamentaris pel projecte de llei del català. | Arxiu ANA

La comissió legislativa d'Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports ha tancat aquest dijous el text del projecte de llei de la llengua pròpia i oficial, el qual s'ha treballat de manera intensa i detallada les darreres setmanes. Precisament aquest treball, juntament amb un debat prolífic dut a terme en tots els punts de la llei, ha permès tancar un acord que compta amb el consens dels grups parlamentaris Demòcrates, Concòrdia, PS i Ciutadans Compromesos. D'aquesta manera, s'espera que el projecte de llei pugui ser aprovat amb una majoria clara el pròxim dijous, 25 d'abril.

Pel que fa a l'acreditació d'un nivell mínim de català per renovar el permís de residència i de treball, un dels punts que més interès ha generat de la llei, s'ha acordat l'obligatorietat de cursar una formació de català de 30 hores per tal de poder obtenir dita renovació, a excepció que es pugui demostrar un nivell adequat de la llengua. A partir d'aquí i en el cas de la primera renovació, caldrà acreditar el nivell A1 de català, mentre que per a la segona renovació, el requisit serà el nivell A2. Aquesta mesura entrarà en vigor a partir del 26 d'abril del 2026, sempre que s'aprovi la llei.

Un altre acord important consensuat per tots els grups és fer extensiu aquests nivells de català a la resta de permisos d'immigració. En aquest punt, s'ha establert un període de cinc anys perquè la llei sigui d'aplicació a tots els permisos.

El projecte de llei, destaquen els grups parlamentaris, compleix la seva missió integradora, associa el progressiu aprenentatge de la llengua per part dels nouvinguts i l'acreditació d'aquesta als permisos d'immigració. Per tot plegat, "ens felicitem pel clima assolit durant el treball en comissió, que han permès convertir les respectives esmenes en millores objectives a favor del patrimoni lingüístic d'Andorra".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT